Izlaskom na šehitluke obilježen Dan Armije RBiH na području Općine Prozor

Danas je na području naše Općine obilježen Dan Armije RBiH. Inače, riječ je o 25. godišnjici od osnivanja Armije, a organizaciju današnjeg obilježavanja potpisuje JOB “Unija veterana” Općine Prozor u saradnji sa udruženjima proisteklim iz rata, a ovaj vrlo važni historijski datum obilježen je izlaskom na šehidska mezarja širom Općine.

Današnje obilježavanje počelo je  u 10.00 sati, izlaskom na šehidsko mezarje u Prozoru. Proučena je Fatiha pred duše šehida naše Općine i šehida Bosne i Hercegovine, predstavnici udruženja proisteklih iz rata su položili cvijeće, a kratkim prigodnim govorom prisutnima se obratio predsjednik JOB-a, Šefik Čorbadžić. U svom obraćanju Šefik je naglasio historijsku važnost i ulogu Armije RBiH u odbrani naše domovine, potsjetio je na herojstva i podvige naših najhrabrijih sinova, naglasivši kako se herojski i neprikosnoveni način na koji se naša domovina odbranila izučava u mnogim školama širom svijeta.

U nastavku je uslijedio izlazak na mezarje u Kutama, te na kraju i šehidsko mezarje u Šćipama. U Šćipama se prisutnima obratio mjesni imam Selvedin ef. Imamović, također naglasivši historijsku važnost Armije RBiH, a nakon njega je ponovo uslijedilo obraćanje predsjednika JOB-a, Šefika Čorbadžića.

Inače, Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Više fotografija donosimo Vam u našoj GALERIJI, a na fb stranici našeg potrala možete pogkedati i video-zapis sa današnjeg obilježavanja.

VAŠ PROKRUG TIM!

error: Content is protected !!