Programi Federalnog zavoda za zapošljavanje omogućit će zapošljavanje više od 11.000 osoba | Prozorski Krug 767

Federalni zavod za zapošljavanje 27. februara u osam sati ujutro na svojoj web stranici objaviće javni poziv za učešće u Program sufinansiranja zapošljavanja 2018, a 28. februara biće objavljen javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2018.

Najavljujući ovogodišnji program Zavoda, na konferenciji za novinare održanoj u petak u Sarajevu, direktorica FZZZ Helena Lončar istakla je kako je Zavod ove godine za program sufinansiranja zapošljavanja planirao 40 miliona KM.

Program sufinansiranja zapošljavanja realizira se s ciljem zapošljavanja najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH”, istakla je Lončar.

Prema njenim riječima, sredstva će se ove godine izdvajati za Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – koja podrazumijeva mogućnost produženog finansiranja zapošljavanja.

“Nove mjere koje uvodimo ove godine su Doprinos 500 koji podrazumijeva da će Zavod poslodavcu refundirati iznos od 500 KM isključivo za obavezne doprinose, kao i Zapošljavanje žena jer smo analizama utvrdili da je u proteklom periodu mnogo manji broj zaposlenih žena u odnosu na muškarce“, kazala je Lončar.

Ove godine Zavod planira i pilot-projekt Tražim poslodavca u kojem bi nezaposleni prijavom na Zavod i popunjavanjem određenog vaučera imali rok od 90 dana da sami pronađu poslodavce.

Za program sufinansiranja samozapošljavanja ove godine planirali smo šest miliona KM i to za poduzetništvo za mlade, poduzetništvo za žene i poduzetništvo za sve, kazala je Lončar, dodajući da bi programom trebalo biti obuhvaćeno oko 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih.”

Ona se ovom prilikom osvrnula i na rezultate prošlogodišnjih programa koji su obuhvatili oko 8.000 osoba, pokrenuta su 573 startupa koja su zaposlila 675 osoba.

Omer Korjenić, rukovodilac sektora za zapošljavanje u FZZZ, istakao je da je prošle godine sa biroa za zapošljavanje zaposleno 99.000 osoba, dok se istovremeno na biro usljed gubitka posla prijavilo 76.000 osoba.

FZZZ kontakti:

Tel: 033 562-900
Fax: 033 208-257
e-mail: info@fzzz.ba

Izvor: Oslobodjenje.ba

 

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!