Održana promocija knjiga autora Safet ef. Pozdera u sklopu manifestacije „506. Dani Ajvatovice“

U sklopu tradicionalne manifestacije „Dani 506. Ajvatovice“ sinoć (9.5.2016.godine) je u Centru za obrazovanje i kulturu u Gornjem Vakufu održana promocija knjiga glavnog imama MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozdera.

Promovisane su njegove dvije knjige: poema „Ptica, a bijah Haris“, te zbirka hutbi „Otključajmo naša srca“. Promotori knjiga bili su: glavni imam MIZ-a Gornji Vakuf, mr. Enes ef. Omerović, te Adem ef. Garić, mjesni imam u Dugama kod Prozora. Promotori su na početku predstavili prije svega lik i djelo Safet ef. Pozdera, govorili o njegovom sada već prepoznatljivom stilu pisanja, a nakon toga su ukratko predstavili i njegove knjige, citirajući pojedine njihove odlomke.

Safet ef. je u svom obraćanju pobliže približio tematiku obje sinoć promovisane knjige.

dvica

Poema „Ptica, a bijah Haris“ kako je kazao nastala je iz potrebe da se zapiše barem djelić onoga što se dešavalo Bošnjacima na našim prostorima, barem djelić istine, koja će tako biti otrgnuta od bremena zaborava. Poema je napisana u znak sjećanja na najmlađu bošnjačku žrtvu, sedmomjesečnu bebu, Harisa Pilava iz sela Lapsunj kod Prozora, koji je streljan zajedno sa svojom majkom Šemsom, koja ga je držala u naručju.

Zbirka hutbi „Otključajmo naša srca“ je knjiga koja sadrži izabrane 33 hutbe od ukupno oko 700 hutbi koje je u svojih 13 godina na poziciji glavnog imam Safet ef. održao u Čaršijskoj džamiji u Prozoru.

trica

Više fotografija sa promocije pogledajte u GALERIJI.

406 thoughts on “Održana promocija knjiga autora Safet ef. Pozdera u sklopu manifestacije „506. Dani Ajvatovice“

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!