Večeras počinje druga trećina Ramazana

Allahov Poslanik Muhammed, a.s., podijelio je Ramazan na tri djela. Tako je prva trećina ovog mubarek mjeseca rahmet, odnosno Allahova milost; druga trećina je vrijeme magfireta, oprosta grijeha, dok su posljednjih deset dana vrijeme kada Allah Uzvišeni oslobađa Svoje robove od vatre džehennemske.

Dakle, večeras sa nastupanjem akšama i iftara počinje druga trećina Ramazana, a to je vrijeme oprosta naših grijeha. Vrlo je korisno da imamo na umu ovu napomenu. Život svakog čovjeka, pa i vjernika, protkan je grijesima. Međutim, Milost našeg Gospodara je veća te nam je ostavljena mogućnost pokajanja za naše grijehe.

Prvi čovjek, Adem, a.s., neposredno nakon učinjenog grijeha čini pokajanje i pokazuje šta je jasna razlika između čovjeka i šejtana: čovjek griješi i kaje se a šejtan uporno griješi i ne kaje se. „Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, ja tražim oprosta za svoje grijehe od Allaha svakog dana više od 70 puta“, rekao je Muhammed, a.s.. „Kada učiniš grijeh, obavezno nakon njega učini i neko dobro djelo koje će ga izbrisati“, stoji u drugom hadisu.

Zato iskoristimo drugu trećinu Ramazana i što više se kajmo za naše grijehe, a naš Gospodar je Milostiv i On će nam oprostiti. Najjednostavniji način činjenja pokajanja jeste da izgovaramo riječi „ESTAGFIRULLAH“ koje u prijevodu znače „Molim Allaha da mi oprosti“. Naravno, za svoje grijehe se možemo kajati i na svom bosanskom jeziku, riječima koje sami izaberemo.

Na kraju, vrijedi podsjetiti i na 53. ajet sure Zumer u kome Allah dž.š., poručuje: „Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će sigurno sve grijehe oprostiti, on je doista onaj koji prašta i Samilosni je.“.

Safet ef. Pozder

384 thoughts on “Večeras počinje druga trećina Ramazana

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!