NAJAVA: „Pohod na Crni Vrh“ od ove godine zajedno sa pohodom „ Marš mira-Marš slobode“  Privor

Večeras je u Voljevcu, općina Gornji Vakuf održan sastanak kojem su  prisustvovali predstavnici Bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata iz Prozora, uz predsjednika Općinskog vijeća Prozor, Esada Dželilovića sa predstavnicima Udruženja građana „Bolja budućnost“ Privor, predvođenih predsjednikom spomenutog udruženja, Jasminom Alićem. Sastanku je također prisustvovao i ministar u Vladi SBK-a, Sedžad Milanović.

Povod ovom sastanku bio je dogovor oko zajedničkog datuma obilježavanja stradanja Bošnjaka na Crnom Vrhu koji se obilježava 31.7., sa tradicionalnim pohodom „Marš mira-Marš slobode“, pohod mira linijama odbrane Privora i obilazak mjesta pogibije prvog komandanta Privora, rahmetli Bedrudina Milanovića, kojeg svake godine u sklopu manifetsacije “Dani otpra- dani slobode” Privor, tradicionalno organizuje UG “Bolja budućnost”.

Na sastanku je dogovoreno da se počevši od ove godine, ova dva događaja zajednički obilježavaju na prvu nedjelju u mjesecu avgustu. Tako će dakle, ove godine tradicionalni pohod na Crni Vrh umjesto 31.7. biti 7.8.2016. godine, u sklopu zajedničkog obilježavanja sa spomenutim pohodom iz Privora. Naziv pohoda će biti „Pohod na Crni vrh – Marš mira, marš slobode“.

Protokol za ovogodišnje, prvo zajedničko obilježavanje je sljedeći:

  • Polazak iz Prozora (9.30 h Prozor, 10.00 h Makljen) i Voljevca (9.00 h)
  • Susret u šumi (kota Zgonovi), te  zajednički dolazak do spomen- obilježja u znak sjećanja na živi štit, na Crnom Vrhu (12.00 h)
  • Učenje Jasina
  • Klanjanje podne namaza
  • Učenje dove na spomeniku prvom komandantu bataljona Privor, Zlatnom ljiljanu, Bedrudinu Milanoviću
  • Nakon završetka planira se silazak u selo  Boljkovac

O eventualnim promjenama u protokolu i dodatnim detaljima organizacije naš portal će Vas blagovremeno obavijestiti.

 

207 thoughts on “NAJAVA: „Pohod na Crni Vrh“ od ove godine zajedno sa pohodom „ Marš mira-Marš slobode“  Privor

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!