Održan Međunarodni naučno-stručni simpozij: Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“

Jučer (11.8.2016.godine) s početkom u 9.00 sati u prostorijama Doma kulture u Prozoru, održan je naučno-stručni simpozij pod nazivom Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“. Ovaj simpozij održan je u povodu 650 godina od prvog pisanog spomena Prozora, a na njemu je svoje radove predstavilo 27 naučnika iz različitih oblasti, obradivši na taj način do tančina Povelju koju je ban Tvrtko izdao 11.8.1366. god, a koja ujedno i predstavlja prvi spomen Prozora.

13987153_1258915627475262_973341583_oSimpozij je prikladnim obraćanjem prisutnima otvorio pomoćnik načelnika, Josip Juričić, koji je u ime organizatora, općine Prozor i načelnika koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti prisustvovati iskazao radost što je jedan ovakav simpozij održan u našem gradu. Također, prenio je pozdrave načelnika općine, Joze Ivančevića. Na samom početku obratio se i fra. Tomislav Brković, u ime Organizacionog odbora, istaknuvši kako je još od 2014. godine pri Franjevačkom samostanu na Šćitu postojao Inicijalni odbor za održavanje ovog simpozija.

10Jedna od glavnih ideja ovog naučno-stručnog simpozija je promjena postojećeg Dana općine, koji se do sada obilježavao na dan vjerskog blagdana Male Gospe. Taj dan bi se zamijenio upravo danom objave Povelje bana Tvrtka, pa bi se tako kao Dan općine slavio 11.8.. Pokretači ideje promjene Dana općine, Božo Mišura i Ivan Markešić kazali su da je nedopustivo da konfesionalni blagdan uzurpira dan jedne sekularne općinske zajednice. Pero Sudar-pomoćni sarajevski biskup podupro je ideju promjene Dana općine kazavši da bi svakoga mislećega i dobronamjernoga vjernika trebalo smetati, a građanina zabrinuti praksa proglašavanja vjerskih blagdana za općinske, kantonalne i državne praznike.Nema ništa štetnije za vjeru i religiju od njezine zloupotrebe za hranjenje ili produbljivanje bilo koje vrste nesporazuma među ljudima i narodima, riječi su biskupa Sudara.

96Radovi autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji su predstavljeni na jučerašnjem simpoziju objedinjeni su u zborniku koji broji 880 stranica, a koje su podijeljene u 6 različitih cjelina koje sadrže mnoštvo fotografija, karata, crteža i tabela. Urednik zbornika je bivši gvardijan samostana na Šćitu, fra. Tomislav Brković.

Promocija je bila ujedno i završni dio simpozija, a promotori zbornika sinoć u Domu kulture su bili Anto Ivić i Ivo Lučić. U muzičkom dijelu programa nastupila je vokalna grupa „Arabella“ iz Prozora.

Više fotografija sa simpozija pogledajte u našoj GALERIJI.

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!