Održan tradicionalni šehidski mevlud u Šćipama: “Šehidima dova- živima opomena!”

Danas je u selu Šćipe, na istoku naše Općine održan tradicionalni šehidski mevlud, simboličnog naziva “Šehidima dova- živima opomena!”.

Program obilježavanja je počeo u 12.00 sati, izlaskom na šehidsko mezarje, gdje je proučen Jasin pred duše šehida. Nakon toga, vjernici su se uputili ka Skenderpašinoj džamiji, gdje je uslijedilo klanjanje podne namaza, a nakon toga i prigodan mevludski program. Prisutnim vjernicima na početku programa obratio se mjesni imam, Selvedin ef. Imamović, koji se zahvalio svima na današnjem dolasku u Šćipe, i odzivu koji je bio zaista velik, naglasivši kako žrtva koju su šehidi ove zemlje učinili za nas, nikada ne smije biti zaboravljena. 

vest-1

Po završetku mevludskog programa, kratko se obratio i glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder, potsjetivši na činjenicu kako je Skenderpašina džamija u Šćipama sagrađena 1496. godine, što je svjedok jako duge historije postojanja Islama na ovom području. Također, spomenuo je i šehidsko mezarje, koje je svjedok kako uvijek ima dovoljno onih koji će se čvrsto suprostaviti svakom pokušaju da se ta tradicija postojanja prekine.

Na kraju se prigodnim govorom obratio i imam džemata Duge, Adem ef. Garić. Gost današnjeg programa bio je glavni imam MIZ-a Gornji Vakuf, Enes ef. Omerović.

Nakon završetka mevludskog programa organizovan je ručak.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

252 thoughts on “Održan tradicionalni šehidski mevlud u Šćipama: “Šehidima dova- živima opomena!”

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!