FOTO: Održan tradicionalni mevlud u Tošćanici

Danas je u selu Tošćanica, na krajnjem jugu naše Općine održan tradicionalni mevlud. Program je počeo klanjanjem podne namaza u džamiji u Tošćanici, nakon čega se prisutnim vjernicima obratio mjesni imam, Amir ef. Drežnjak.

Amir ef. je u svom uvodnom obraćanju poselamio sve koji su danas došli u Tošćanicu, naglasivši kako mevlud u Tošćanici simbolizuje oslobođenje ovog kraja, povratak stanovništva na ova područja, početak građenja džamija, te naravno sjećanje na šehide ovog kraja.

tosc4

U nastavku je proučen mevludski program. Nakon toga, prisutnima su se prigodnim govorima obratili penzionisani, Semin ef. Lepara, te glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder. Glavni imam je naglasio kako je sretan što se nakon pauze tradicija mevluda u Tošćanici nastavila, i da je kao takvu treba njegovati i čuvati, jer mevludi imaju veliki značaj, budući da zbližavaju ljude, i dodatno jačaju njihove odnose.

Nakon završetka mevludskog programa organizovan je i ručak za prisutne, a na platou ispred džamije se i zaigralo i zapjevalo.

tosc18

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

 

312 thoughts on “FOTO: Održan tradicionalni mevlud u Tošćanici

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!