Završen drugi vikend obuke na Blidinju u okviru kursa ljetnih tehnika spašavanja

Tokom vikenda koji je iza nas na Blidinju je održan drugi krug obuke u okviru kursa ljetnih tehnika spašavanja. Ovog vikenda se radilo na uvježbavanju tehnika spuštanja i podizanja sa prelascima pod opterećenjem, provedena je obuka iz korištenja GPS uređaja u GSSuBiH, polaznici su slušali o digitalnoj kartografiji, o osnovama helikopterskog spašavanja, o taktikama traganja, meteorologiji…, vježbale su se simulacije stvarnih akcija potraga i spašavanja, danju i noću.

510 instruktora i instruktorskih kandidata izvodilo je teorijsku i praktičnu nastavu po predviđenom programu kursa ljetnih tehnika spašavanja koji vodi Ana Božić, instruktorski kandidat GSSuBiH. Tu su još i Sabahudin Spahović, Damir Bilić, Danijel Prga, Marino Vidović, Zoran Ćosić, Orhan Idrizović, Marijana Dadić, Zdenko Marić i Mladen Mužinić.

Loše vrijeme i kiša nisu spriječili 12 mladih spasioca u usvajaju novih znanja u spašavanju, te uvježbavaju tehnika spašavanja u ljetnim uslovima.

GSS- Stanica u Prozoru kako smo ranije i pisali uzela je učešće na ovom kursu, a predstavnik je načelnik stanice, Elmin Islamović.

2Nakon uspješno obavljenog i drugog vikenda obuke, Elmin je dao izjavu za naš portal. “Ovaj vikend pored znanja koja smo stekli i onih novih koja smo usvajali stavio bih fokus na uvježbavanje tehnika sistema za podizanje unesrećenog iz raznih nepristupačnih terena, te sistema za spuštanje, kao i na simulacije akcija noćnih potraga. Također, iskoristio bih ovu priliku da se u ime stanice GSS-a Prozor  zahvalim udruženju ProzorNet, koje je prepoznalo važnost našeg rada,uručivši nam dva kompleta prijeko potrebne opreme.”riječi su Islamovića.

3

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!