Izlaskom na šehidsko mezarje u Mahali obilježen Dan državnosti BiH u našem gradu

Kako smo prethodno i najavili, danas je nakon džuma namaza organizovan izlazak na šehidsko mezarje u Mahali, gdje je proučen Jasin pred duše šehida naše Općine, i šehida naše domovine.

Na ovaj način, simbolično je obilježen 25.11., Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našem gradu. Također, na isti način, izlaskom na tamošnje šehitluke, mještani sela Kute i Šćipe su obilježili ovaj značajan historijski datum za Bosnu i Hercegovinu.

SONY DSC

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Redakcija našeg portala ovim putem još jednom upućuje najiskrenije čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

 

362 thoughts on “Izlaskom na šehidsko mezarje u Mahali obilježen Dan državnosti BiH u našem gradu

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!