Održana Javna rasprava o Nacrtu Budžeta za 2017. godinu

U Domu kulture u Prozoru danas, 13.12. 2016. godine, je održana Javna rasprava o Nacrtu Budžeta Općine Prozor-Rama za 2017 .godinu.

Na samom početku prisutnima se obratio općinski načelnik, dr. Jozo Ivančević, koji je obrazlažući ponuđeni Nacrt Budžeta u iznosu od cca. 23,3 miliona KM kazao da je planirani prihod 17,3 miliona, dok su 6 miliona kreditna sredstva. Prema riječima načelnika Ivančevića najveći dio sredstava će biti izdvojen za kapitalna ulaganja, oko 14 miliona KM, koja će biti ulagana u izgradnju infrastrukture, prije svega nastavak izgradnje vodovodne mreže, putne infrastrukture, zatim završetak radova na Staračkom domu, Zelenoj tržnici, zgradi Općine…

rasprava1Učesnici u Javnoj raspravi u nastavku su postavljali pitanja, iznosili prijedloge i sugestije. Tako su svoje prijedloge uputili neki od direktora Javnih ustanova i preduzeća, predstavnici pojedinih Udruženja, kao i brojni stanovnici s područja cijele Općine. Između ostalog prisutne je zanimao nastavak radova na području grada, s prvenstvenim akcentom na naselja Mahala, Ogoje i Varoš. Također, izneseni su i prijedlozi od strane predstavnika pojedinih sela, poput Luga, Varvare, Kovačeva Polja, Lapsunja, Donjih Krančića, Duga, Škrobućana, Ripaca, Maglica, Orašca, Šćita, Šćipa, Tošćanice, Grevića, Lizoperaca. Najčešći zahtjevi od strane predstavnika svojih mjesta se tiču putne infrastrukture, vodovoda i rasvjete. Također, izneseno je i nekoliko prijedloga za uređenje plaža na Ramskom jezeru, gradnju nekoliko sportskih igrališta, riješavanje problema s kanalizacijom, uređenje pristupnog puta s Ometala prema Lapsunju, te s Duga na magistralni put M 16.2.. Pričalo se i o podsticajima za zapošljavanje, pomoći poljoprivrednim proizvođačima i mogućnostima za otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik Ivančević u svojim očitovanjima po navedenim zahtjevima i prijedlozima kazao je kako će se u budućem periodu maksimalno potruditi kako bi isti u što većoj mjeri bili uvaženi i realizovani.

rasprava3Također, treba naglasiti i činjenicu da su neki od prisutnih iskoristili priliku i uputili svoje čestitke načelniku Ivančeviću na svemu onom što je do sada urađeno na području cijele Općine, posebno naglasivši uređenje grada, koji je kako ističu “zasjao u nekom novom svijetlu”.

277 thoughts on “Održana Javna rasprava o Nacrtu Budžeta za 2017. godinu

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!