FOTO: Narodni iftar u Prozoru za preko 500 osoba

Sinoć je u Prozoru, na platou ispred Osnovne škole “Alija Isaković” održan veliki Narodni iftar, u organizaciji Udruženja građana “Prozorski Krug 767”. Tako je sinoć u našem gradu, na jednom mjestu zajednički iftarilo preko 500 osoba.

Iftar je priređen na tradicionalan način, sa prostirkom ćilima (tepiha) na kojima su bile postavljene za ovu namjenu posebno pripremljene sofre, na kojima su servirani iftari, što je ovom događaju dalo posebnu, pomalo zaboravljenu, tradicionalnu čar i dekoraciju. Cjelokupni ambijent je bio zaokružen sa nekoliko stolova sa stolicama za osobe koje nisu bile u mogućnosti da iftare sjedeći. Uz prizvuk ilahija i kasida, koje su činile muzičku podlogu na sinoćnjem iftaru, prisutne je svojim glasom sa par izvedbi počastio i estradni umjetnik Mirso Čomaga, u muzičkoj pratnji Mirsada Pilava.

Pored lokalnog stanovništva iz svih krajeva naše općine, sinoćnjem iftaru prisustvovao je i veliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, a posebno iz naših komšijskih gradova. Sinoćnji ezan, kojim je ozvaničen početak iftara proučio je Nazif ef. Garib, a dovu je proučio bivši muftija mostarski, Seid ef. Smajkić, koji su također česti i rado viđeni gosti u našem gradu.

Predjednik Udruženja građana “Prozorski Krug 767”, Adem Zečić dao je za naš portal izjavu povodom sinoćnjeg Narodnog iftara: “Ovo je druga godina za redom kako U.G. Prozorski Krug 767 organizuje veliki Narodni iftar u našem gradu. Ove godine smo to uradili na malo drugačiji, tradicionalan način, a na platou ispred Osnovne škole zajednički je iftarilo preko 500 postača. Ovim putem u ime organizatora se zahvaljujem svima koji su došli, našim dragim gostima iz komšijskih i drugih gradova, koji su uvijek tu sa nama pri ovakvim i sličnim događajima. Posebna zahvala ekipi koja je bila zadužena za organizaciju iftara i koja je besprijekorno odradila organizacijski dio sinoćnjeg druženja. Naše Udruženje će nastaviti sa sličnim aktivnostima i u budućem periodu, te nam je cilj da ovaj Narodni iftar postane jedna značajna i dugogodišnja tradicija u našem gradu.”- kazao je Zečić.

Nakon iftara, prisutne je kratko poselamio i predsjednik Općinskog vijeća Prozor, Esad Dželilović, a uslijedio je odlazak na zajedničko klanjanje akšam namaza, kojeg je u Čaršijskoj džamiji predvodio glavni imam MIZ-e Prozor, Safet ef. Pozder.

Više fotografija donosimo Vam u našoj GALERIJI.

Video sa snimcima iz zraka pogledajte u nastavku.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!