Bajramska poruka glavnog imama MIZ-e Prozor

“Uvažena braćo i sestre, cijenjene džematlije! Iza nas je mjesec posta i ibadeta u kome smo se učili da odgajamo i kontrolišemo sebe. U Ramazanu smo se družili, slušali mukabele, klanjali namaze, zajednički iftarili i sehurili. Sve te naše lijepe aktivnosti imale su za cilj da nas učine boljim, srdačnijim i međusobno tolerantnijim. Dolaskom Bajrama, mi najprije ubiremo plodove svog ramazanskog truda. Radosni smo i veseli. Na Bajram takvi i trebamo biti. Međutim, već s ovim Bajramom moramo obećati sami sebi da ćemo nastaviti praktikovati sve ono što smo naučili u Ramazanu. Mi smo ponosni Bošnjaci i Bošnjakinje koji vole svoju domovinu, vole i čuvaju svoju vjeru, svoje ljubomorno paze i nikom ne daju, ali i tuđe poštuju. Bajram je prilika da u svom životu okrenemo novi list.

Nemojmo nikoga mrziti, nikome zla ni misliti, a kamoli činiti! Nemojmo jedni drugima leđa okretati! Naprotiv, čuvajmo svoj džemat i Zajednicu! Čuvajmo rodbinu i komšiluk! Čuvajmo svoju vjeru, običaje i tradiciju. I, naravno, čuvajmo jedni druge. To je naš put. Svi ostali nas vode na stranputicu i čine nas slabim i nejakim. Radost Bajrama podijelimo najprije sa porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima. Otvorimo vrata svojih kuća svakome ko nam srdačno i drage volje dolazi. U našoj radosti ne zaboravimo ni naše šehide i umrle. I njih se sjetimo dovom. Neka nam svaki naredni dan u životu bude dan u kome ćemo se zajedno truditi da budemo bolji, korisniji, obrazovaniji i snažniji!

Svim našim Prozorčanima i Prozorčankama na području našeg Medžlisa, ali i onima raseljenim širom svijeta, svima kojima ovaj Bajram donosi radost i sreću, najiskrenije čestitam tradicionalnim riječima: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”

Safet ef. Pozder

190 thoughts on “Bajramska poruka glavnog imama MIZ-e Prozor

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!