FOTO: Svečanom ceremonijom otvorena džamija u Lizopercima

U selu Lizoperci, na krajnjem jugu naše općine, u prelijepom prirodnom ambijentu danas je svečanom ceremonijom otvorena jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, te džamija koja je ujedno i nacionalni spomenik naše zemlje. Obnova i ponovno stavljanje u funkciju džamije u Lizopercima je proces koji je trajao punih 14 godina, a na tom putu je uloženo jako dosta truda, volje, vremena i finansijskih sredstava.

Program svečanog otvaranja počeo je na platou ispred džamije u 11:30 sati, a prisustvovao mu je veliki broj zvanica, predstavnika vjerskog i političkog života, predstavnika lokalne zajednice, te vjernika koji su došli iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Na samom početku prisutnima se obratio imam džamije u Lizopercima, Amir ef. Drežnjak. U svom govoru zahvalio se svima koji su danas došli na ovaj veliki događaj, te svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli u obnovi džamije i pripremi same današnje ceremonije otvaranja.

U nastavku su se prisutnima obratili: glavni imam MIZ-e Prozor- Safet ef. Pozder, župnik župe Gračac- fra Mato Topić, predsjednik Općinskog vijeća Prozor- Esad Dželilović, muftija mostarski- Salem ef. Dedović, izaslanik reisu-l-uleme, vojni muftija- Hadis ef. Pašalić. Između obraćanja današnjih gostiju svojim lijepim glasom prisutne su sa nekoliko ilahija počastile članice hora „Tesnim“ iz Jablanice. Po završetku predviđenih obraćanja, uslijedila je i dodjela zahvalnica onima koji su dali svoj veliki doprinos u izgradnji ove zaista prelijepe džamije. Program je vodio Nihad ef. Ahmetović.

Nakon dodjele zahvalnica proučena je dova, te se pristupilo i samom činu svečanog otvaranja džamije. Izaslanik reisu-l-uleme, Hadis ef. Pašalić i muftija mostarski, Salem ef. Dedović svečano su preuzeli ključeve, te u pratnji tekbira simbolično otključali džamijska vrata, čime je ona i svečano otvorena. U nastavku je veliki broj vjernika ušao u džamijske prostorije, koje su bile premale da prime sve vjernike, pa se podne namaz  klanjao i na samom platou ispred i okolo džamije.

Nakon klanjanja podne namaza, za prisutne je obezbjeđen zajednički ručak, a organizatori su na zaista vrhunskom nivou pripremili sve u sklopu današnje ceremonije, a omladina u narodnim nošnjama je cijelo vrijeme bila pri ruci, djelivši osvježenje i kafu prisutnima. Poseban šlagort cijelom programu dali su prizori pređe i pripreme vune, a mogao se vidjeti i tradicionalni stan, odnosno sprava na kojoj su se od vune, svile ili pamuka tkali razni predmeti za svakodnevne potrebe domaćinstva, što je samo dodatno upotpunilo i dekorisalo današnji ambijent.

Više fotografija pogledajte u našem FOTO-ALBUMU.

370 thoughts on “FOTO: Svečanom ceremonijom otvorena džamija u Lizopercima

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!