FOTO: Svečanom ceremonijom otvorena džamija na Lugu

Pred velikim brojem posjetioca i gostiju iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, danas je na Lugu svečano otvorena mjesna džamija. Naime, prije 34 godine, mještani ovog sela su izgradili mejtef. Mejtef se vremenom proširivao, radile su se rekonstrukcije i preuređenja, nakon čega je izgrađena i munara, te je na ovom mjestu zasjala još jedna prelijepa džamija, koja ovom području daje posebnu čar i sjaj.

Današnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja džamije prisustvovao je veliki broj zvanica, gostiju i vjernika. Prisutnim posjetiocima ove današnje manifestacije najprije se obratio mjesni imam džemata Lug, Rusmir ef. Čelebić. Rusmir ef. je tek odnedavno imam na Lugu, ali kako je istakao u svom govoru imao je dovoljno vremena da spozna kako je došao u džemat pitomih i vrijednih ljudi, posebno vrijedne omladine, te džemat koji jako uporno i istrajno radi na realizaciji ovakvih i sličnih hairli projekata. On je poželio dobrodošlicu svima koji su danas bili na Lugu.

U nastavku su se obratili: Safet ef. Pozder– glavni imam MIZ-e Prozor, Esad Dželilović– predsjednik OV-a Prozor, Edin Mušić– predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Salem ef. Dedović– muftija mostarski, hafiz dr. Senaid Zajmović– direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, kao izaslanik reisu-l-uleme.

Nakon obraćanja, dodjeljene su zahvalnice za one koji su dali značajan doprinos u izgradnji džamije. Najsvečaniji trenutak, presjecanje vrpce kojim je ova džamija i svečano otvorena učinili su muftija mostarski- Salem ef Dedović, izaslanik reisu-l-uleme- Senaid Zajmović, te Šaha Purgić, Zulka Purgić, Fatima Osmić, Mujo i Ramiz Bećirović i Dževad Purgić. Potom je u novootvorenoj džamiji klanjan i podne namaz.

Svojim lijepim glasom prisutne su sa nekoliko ilahija počastile članice hora “Tesnim” iz Jablanice, Nezim ef. Memić je sami početak ceremonije začinio briljantno proučivši ašere, a sam program otvorenja džamije su vodili Amina Letica i Nihad ef. Ahmetović.

Na kraju, vrijedni mještani ovog džemata su za sve prisutne pripremili zajednički ručak.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

Tekst: Muamer Kukić

Foto: Jasmin Đuliman

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!