Učenjem Jasina i mevludskim programom obilježena godišnjica otvorenja šehidskog spomen-obilježja u Kovačevu Polju

Danas je u Kovačevu Polju obilježena prva godišnjica otvorenja tamošnjeg spomen-obilježja šehidima ovog kraja. Program je počeo u 12:30 sati, učenjem Jasina pored spomenika, a Jasin su proučili imami MIZ-e Prozor.

Program je nastavljen u džamiji, gdje je najprije klanjan podne namaz, nakon čega se prisutnima uz riječi dobrodošlice kratko obratio mjesni imam, Ibrahim ef. Hodžić.

U nastavku je proučen prigodni mevludski program, a na samom kraju se obratio i glavni imam MIZ-e Prozor, Safet ef. Pozder. On je u svom obraćanju naglasio važnost mevluda, spomenuvši činjenicu kako je mevlud u prošlosti bio jedna od glavnih spona sa džamijama i džematima, te je kao takav bio događaj na kojem su se ljudi okupljali, mogli čuti lijep vaz, ali i mjesto gdje se ašikovalo, zaljubljivalo, veselilo. Dodao je kako ovakva druženja i u buduće trebaju da budu značajna za sve nas, kako bismo se okupljali, družili, ali i kako bismo mlađim generacijama pričali priču o onom što nam se dešavalo u prošlosti, otrgivajući istinu od bremena zaborava, kako ne bismo dozvolili da se iste stvari dogode generacijama koje dolaze.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

 

 

 

161 thoughts on “Učenjem Jasina i mevludskim programom obilježena godišnjica otvorenja šehidskog spomen-obilježja u Kovačevu Polju

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!