Trešnjina muha ugrožava srednje i kasne sorte trešnje i višnje | Prozorski Krug 767

Trešnjina muha je najvažniji štetnik trešnje i višnje. Uzročnik je “crvljivosti” plodova trešanja i višanja. Proširena je u svim našim krajevima. Najradije napada srednje i kasne sorte trešanja.U zavisnosti od temperature, odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do kraja jula.

 

Trešnjina muha (lat. Rhagoletis cerasi) je veoma štetan insekt, a njene larve su glavni krivci. Razvoj larvi traje oko mjesec dana. Tada napuštaju plodove i spuštaju se u zemljište, gdje prezime. Ovaj insekt je dug do pola centimetra, crne boje sa žutim mrljama. Ima ga u svim krajevima u kojima se uzgajaju trešnje i višnje.

Kada ženke polažu jaja, plodovi počinju mijenjati boju. Rane trešnje obično izbjegnu fazu polaganja jaja, ali su na udaru srednje i kasne sorte trešanja i višanja.

Štete variraju od godine do godine. Odrasli oblici prave džepić na plodovima u koji polažu jaja. Na tom mjestu plod omekša i podložan je truljenju. Iz jaja će se razviti ličinka koja prodire dublje u plod sve do košpice što uzrokuje „crvljivost“ plodova trešanja i višanja. Ono uzrokuje lošu kvalitetu plodova kod trešanja i manju količinu soka kod višanja.


Zaštita od trešnjine muhe mehaničkim metodama
Potpunim ubiranjem voćaka, čime se unište ličinke u plodovima, smanjuje se zaraza trešnjinom muhom u idućoj godini. Poželjno je i uništavanje divljih trešanja i višanja u bližoj okolici jer se na njihovim plodovima također razvijaju ličinke trešnjine muhe.

Odrasli insekti se riješavaju lovnim klopkama. Mogu se hvatati i na ploče od impregniranog kartona ili plastike, koji su obojeni fluoroscentno žuto i premazani trajnim bezmirisnim ljepilom. Klopke se postavljaju na grane voćaka.


Hemijske metode

Osnovna mjera zaštite od ovog insekta jest primjena insekticida za čiji uspjeh je presudna pravovremena primjena.

Gdje nema mogućnosti za precizno određivanje optimalnog roka tretiranja, ono se provodi kad 50% plodova počinje rumeniti.

Optimalan rok primjene insekticida u svakom slučaju je dosta blizu berbe pa pri izboru insekticida treba voditi računa da se izabere insekticid kod kojeg je propisana karenca kraća od razdoblja koje će proteći od tretiranja do berbe.

Ako rok karence od 21 dan zadovoljava, mogu se primijeniti sljedeći insekticidi: Rogor 40,

Chromgor 40, Perfekthion, Zagor s karencom 21 dan. U slučaju da je  taj rok kraći, koriste se insekticidi  Mospilan ili Calypso sa karencom od 14 dana.

 

72 thoughts on “Trešnjina muha ugrožava srednje i kasne sorte trešnje i višnje | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!