FOTO/VIDEO: Prva poslijeratna džuma u džematu Kovačevo Polje

U džamiji u Kovačevu Polju, na zapadu naše općine, danas je održana prva poslijeratna džuma.

Naime, džemat Kovačevo Polje je u prijeratnom periodu imao svoje imame, pa su se svi dnevni, ali i džuma namaz obavljali redovno u tamošnjoj džamiji. Međutim, rat je učino svoje, pa su se aktivnosti u ovom džematu svele uglavnom na ramazanski period, kada softe koje po dužnosti dolaze svake godine iz različitih krajeva BiH obavljaju svoje ramazanske obaveze.

Ova godina je posebna po činjenici da je Kovačevo Polje dobilo najmlađeg softu do sada, Hamzu Basaru iz Bugojna, koji je završio prvi razred Gazi-Husrev begove medrese u Sarajevu. Hamza, iako vrlo mlad softa, odvažio se da u ovom džematu predvodi i džuma namaz, te se tako upiše u njegovu historiju, kao neko ko je predvodio prvu poslijeratnu džumu i održao prvu hutbu u džamiji u Kovačevu Polju, a koja je ujedno bila i njegova prva održana hutba.

Za naš portal mladi softa je kazao kako mu je bila velika čast predvoditi danas džumu u ovom džematu, spomenuvši neke od ramazanskih aktivnosti koje tamo održavaju, poput podnevnih i ikindijskih mukabela, mekteba za mlade, predavanja na neke od zanimljivih tema, i slične aktivnosti.

Juso Zečić, mještanin Kovačeva Polja podijelio je s nama važnost ovog događaja za njega i mještane ovog sela. “Džamija u Kovačevu Polju napravljena je 1968. godine, prenešena iz Kopčića u Kovačevo Polje. Kroz nju su prolazili različiti imami, a nekada joj je gravitiralo ukupno pet sela. Ovo je prva džuma poslije rata, s toga posebna pohvala za ovog softu, budući da prethodni istu nisu održavali. Danas je rat učinio svoje, stanovništvo se rasulo po cijelom svijetu. Kovačevo Polje je dalo sedam šehida, pravih, zdravih ljudi, a onaj ko ga je izmislio dabogda mu u kući bio”. -kroz sjećanje nam govori naš sagovornik Juso. Na kraju se zahvalio našem portalu na dolasku, izrazivši nadu da će džuma u tamošnjem džematu biti klanjana barem do kraja Ramazana, u šali dodavši: “Neka osjete malo ovi iz Prozora kako je nama svakog petka dolaziti”, naravno misleći na nas koji smo došli da zabilježimo ovaj značajan događaj i usputno damo podršku džematu Kovačevo Polje.

Naša ekipa je napravila i kratku video-reportažu u kojoj se nalaze izjave mladog softe i mještanina Juse Zečića, a istu možete pogledati OVDJE.

TEKST: Muamer Kukić

FOTO/VIDEO: Jasmin Đuliman

93 thoughts on “FOTO/VIDEO: Prva poslijeratna džuma u džematu Kovačevo Polje

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!