Agrotehničke i hemijske mjere u malinjaku nakon berbe | Prozorski Krug 767

Agrotehničke mjere

Dvogodišnje izdanke koji su donijeli rod treba odrezati do zemlje, iznijeti iz malinjaka i spaliti. Istovremeno treba ukloniti slabije, oštećene i prekobrojne ovogodišnje izdanke. Sve što smo obrezali treba spaliti izvan voćnjaka da ne predstavlja izvor zaraze. Ostavljenim izdancima koji će se razvijati i donositi plod slijedeće godine omogućit će se bolja osvijetljenost, više hranjiva i vlage. Time se postiže, povoljan učinak na izrastanje rodnim pupovima, sazrijevanje i otpornost prema mrazevima.

 

Također , poslije berbe vrši se i prorijeđivanje mladih izdanaka ukoliko ih ima previše i nalaze se u gušćem sklopu. Po dužnom metru malinjaka ostavlja se 6-9 izdanaka. Pri ovom izboru izdanaka treba prvo ukloniti sve oštećene i bolesne kao i izdanke koji se razvijaju u međurednom prostoru.

 

Uništavanje korova u malinjaku

Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti poslije berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu. Korovi u malinjacima suzbijaju se primjenom mehaničkih i hemijskih mjera. Mehaničke mjere podrazumijevaju primjenu različitih agrotehničkih mjera: pljevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, košenje i frezanje između redova (po potrebi).

Pod hemijskim mjerama podrazumjeva se primjena različitih herbicida koji su dostupni na tržištu.

Navodnjavanje malinjaka

Navodnjavanje maline je obavezna mjera jer ona za svoje uspijevanje i kvalitetan prinos zahtjeva da u toku čitave vegetacije u zemljištu bude dovoljno vlage. Ove godine vlage ima i previše u zemljištu usljed dugotrajnih kiša  zbog kojih je došlo do slabije kvalitete ploda. Navodnjavanje ne treba obavljati ako je zemljište dovoljno vlažno.

Poslije berbe malinjake treba navodnjavati , ako za to ima potrebe, kako bi se stvorili optimalni uslovi za izdanke koji intenzivno rastu i koji su nosioci rodnosti u slijedećoj vegetaciji.

Hemijska zaštita malina

Poslije berbe jedna od redovnih mjera je i obavezna preventivna zaštita maline od bolesti i štetnih organizama izborom odgovarajućih preparata. Za suzbijanje uzročnika biljnih bolesti može se primijeniti jedan od sljedećih fungicida: Quadris, Kaptan, Merpan uz dodatak insekticida (Tonus,Calypso, Actara) i akaricida ( Vertimec, Tinamex) koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti prskanje navedenim preparatima.

U proizvodnji maline azotna đubriva KAN ili UREA koriste se zavisno o pH vrijednosti zemljišta. Malinu je potrebno prihraniti jednim od azotnih đubriva nakon berbe.

 

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!