ISHRANA MALINE POLKA U TOKU BERBE | Prozorski Krug 767

Berba maline Polka samo što nije počela.  Zbog toga smo odlučili napisati kako ishraniti malinu u toku berbe da bi rod bio što bolji i kvalitetniji.

Prehrana Polke vodotopivim kristalonima

Prehrana kasnih sorti malina obavlja se, kada se javi potreba za navodnjavanjem, u periodu pred berbu, kristalonskim vodotopivim gnojivima kombinacije 12-12-36 ili 0-0-50 u količini 1,5 kg – 2 kg na 1000 litara vode.                                                              Kako da pripremimo hranljivu otopinu ? Hranljiva otopina se priprema tako što 1,5 kg – 2 kg vodotopivog kristalona dobro pomiješamo u kanti sa manjom količinom vode. Nakon toga, otopinu ulijemo u bačvu sistema za navodnjavanje “kap po kap” i sistem lagano puštamo za malinu. Ovu hranljivu otopinu u toku berbe treba  na ovaj način pripremiti i puštati sistemom za navodnjavanje  svakih desetak dana.

Folijarna prehrana Polke

U godinama kada su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, ekstremna suša ili visoka vlaga i kada se na usjevima jasno vide posljedice takvih vremenskih prilika, folijarnom gnojidbom na vrlo efikasan način možemo poboljšati kondiciju malinjaka , a rezultati su vidljivi vrlo brzo. Folijarnom prehranom također u manjim količinama unosimo i mikroelemente koji su jako važni za biljku. U prehrani maline najčešće koristimo FitoFert Aminoflex uz dodatak FitoFert Calcium. Ovu prehranu također raditi svakih deset dana istim preparatima.

Zaštita Polke od truleži ploda

Pored ishrane, a nakon cvjetanja, obavezno je preventivno maline zaštiti od bolesti truleži ploda (Botrytis cinerea). Preparati protiv ove gljivične bolesti su SWITCH, SIGNUM, TELDOR. Sva prskanja treba obaviti pazeći na karencu tj. vremenski period od prskanja do berbe.

Obavezno je pročitati uputstvo svakog preparata u kome piše vrijeme karence i način primjene ili se konsultovati sa ovlaštenom osobom.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!