(FOTO) Svečano otvoreno spomen-obilježje na Konjskom

Svečanom ceremonijom danas je s početkom u 11.00 sati otvoreno spomen-obilježje na koti Konjsko, smještenoj u istočnom dijelu prozorske općine. Izgradnju spomen-obilježja i ceremoniju samog otvaranja potpisuje „JOB Unija Veterana“ Prozor.

Kota Konjsko je bila neprobojni bedem hrabrih prozorskih sinova, koji su znali da se odbranom ove kote brani, ne samo prozorski kraj, nego i područja Konjica, Vakufa, a na kraju i čitava Bosna i Hercegovina.

Današnjem otvaranju spomenika prisustvovale su porodice poginulih i nestalih, ratni vojni invalidi, ratni generali i komandanti, preživjeli akteri ratnih dešavanja na ovom i drugim područjima, kao i ljudi s područja cijele općine, ali i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Također, podršku otvaranju svojim prisustvom dali su i predstavnici javnog, te političkog života sa gotovo svih nivoa.

Prisutnima se na samom početku programa obratio predsjednik JOB-a Prozor, Šefik Čorbadžić, pozdravnim govorom, kojim je evocirao važnost kote Konjsko u odbrani ovog područja i cijele Bosne i Hercegovine, usput iskazavši zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju i otvaranje spomen-obilježja. “Svi oni koji su proživjeli te strašne ratne dane znaju za priču o Konjskom, o Herama, Kutama, Šćipama i cijeloj teritoriji općine Prozor, a ovo obilježje će služiti kao potsjetnik, koji će pričati generacijama koje dolaze, svjedočeći i opominjujući, kako se nikada ne bi zaboravilo, i nikada i nikome ponovilo ono što se dešavalo u ovom herojskom kraju.”- kazao je između ostalog Čorbadžić.

U nastavku su prigodne govore održali: profesor Alija Hujdur– koji je među prvima ranjen na ovoj koti, komandant 4. korpusa, general Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine HNK-a, Šerif Špago, federalni ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević, te glavni imam MIZ-e Prozor, Safet ef. Pozder.

Prigodnim ilahijama učešće u programu uzele su članice hora “Tesnim” iz Jablanice, kao i Elvedina Cokoja, koja svojim glasom uvijek uljepša ovakve događaje.

U okviru programa pročitana su i imena sedamdeset i jednog šehida, koji su dali svoje živote kao pripadnici 446. Lahke brdske brigade, nakon čega je uslijedilo i samo otkrivanje spomen ploče sa  ispisanim imenima šehida, što su učinili članovi njihovih porodica.

Po završetku programa otvaranja, proučen je Jasin pred duše šehida, kao i klanjanje podne namaza na platou Konjskog, a za sve prisutne je potom obezbjeđen i zajednički ručak.

Više fotografija, kao i video materijal ćemo Vam objaviti uskoro, nakon što isti budu obrađeni.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!