UKLANJANJE LISTOVA OKO GROZDOVA VINOVE LOZE | Prozorski Krug 767

Uklanjanjem listova oko grozdova vinove loze ubrzava se sazrijevanje grožđa, poboljšava se kvalitet, bolja obojenost pokožice, osigurava bolja prozračnost i osjetljivost pa se time smanjuje trulež ploda. Na našim terenima uklanjanje lišća se provodi u septembru.

Vrijeme i pravilno uklanjanje listova ?

Da bi se na okućnici proizvelo zdravo i kvalitetno grožđe, veliku pažnju treba posvetiti uklanjanju lišća oko grozdova. Skidanje lišća obavlja se 15 – 30 dana prije berbe tako da se na rodnim lastarima uklanja dio lišća oko grozdova. Zavisno o sorti koja je na okućnicama, sa skidanjem lišća počinje se u različito vrijeme.

Sa skidanjem lišća potrebno je krenuti kada bobice počnu “mekšati” tj. u fazi “šare”. Ranije skidanje lišća može dovesti do pojave paleži na grožđu.

Uklanjaju se isključivo stari listovi, čija je fotosintetska aktivnost slaba, a zbog znatnog poboljšanja fitoklime čokota, preostali listovi obavljaju intenzivniju fotosintezu i stvaraju dovoljno ugljikohidrata za ishranu i sazrijevanje grozdova i lastara, kao i za nagomilavanje rezervne hrane.

 

Koje su prednosti uklanjanja lišća ?

Uklanjanjem lišća postiže se bolja prozračnost i osvjetljenje grozdova pa je i dozrijevanje bolje, smanjuje se vlaga unutar grozdova i djelotvornija je zaštita od truleži.

Izloženost bobica suncu, posebno ove godine u kojoj ima više kiše , a manje sunca, povećava se količina šećera u bobici za čak 3,5 % u odnosu na one bobice koje su bile u sjeni, također smanjuje se ukupna količina kiselina.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!