SPASITE JABUKU OD OPADANJA PLODOVA | Prozorski Krug 767

Sa približavanjem berbe jabuke, potrebno se posvetiti pojavi prijevremenog opadanja plodova. Ove sezone, uslijed manjeg sadržaja suhe materije u plodovima koji su prerodili, očekuje se da će doći do opadanja jednog dijela plodova. Otpali plodovi trpe mehanička oštećenja kroz koja ulaze uzročnici truleži, pa plodovi nisu za upotrebu.

Uzroci prijevremenog opadanja plodova

Prijevremenom opadanju plodova sklone su gotovo sve sorte jabuka, ali se neke od njih odlikuju povećanom osjetljivošću kao krupnije sorte “Jonagold” i sorte sa kraćom peteljkom kao primjerice “Ajdared” jabuka. Zbog razgradnje staničnih stijenki na mjestu gdje se spaja peteljka ploda s rodnim izbojkom, veza ploda i izbojka slabi i tada se on drži samo na provodnim snopovima koji mogu lako puknuti.

Jačina opadanja plodova prije berbe zavisi o nekoliko faktora kao što su:

  • ishrana
  • zdravstveno stanje
  • ljetna rezidba
  • opskrbljenost stabla vodom
  • temperatura u vegetaciji
  • količina roda

Hemijska zaštita protiv opadanja plodova

Protiv opadanja plodova mogu se koristiti preparati na bazi naftiloctene kiseline (NAA, preparat Obsthormon 24A, karenca 7 dana) ili aminoetoksivinilglicina (AVG). NAA može spriječiti opadanje plodova od 7 do 14 dana nakon prskanja. Osnovna stvar je da se sa tretmanima započne tri sedmice prije berbe, a da se obavi ukupno 2-3 tretmana. Treba napomenuti da efekat jednog tretmana traje 10-15 dana pa ako se tretman ne ponovi, može doći do još izraženijeg opadanja plodova.

Prskanje treba obaviti po mirnom vremenu predvečer ili rano ujutro. Moguće su i neželjene posljedice kao što je preveliko mekšanje plodova. Dobra voćarska praksa je da se svakodnevno vrši pregled voćki i kada se primjete prve opale jabuke započnu opisane intervencije.

21 thoughts on “SPASITE JABUKU OD OPADANJA PLODOVA | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!