KAKO DA SE RIJEŠIMO PRVOG NEPRIJATELJA BAŠĆE – KOROVA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI | Prozorski Krug 767

U suzbijanju korova u organskoj proizvodnji zabranjeno je korištenje sintetički herbicida. Kontrola korova bazira se prvo na pravilnom izboru parcele i održavanju zemljišta bez sjemena korova i njihovih organa za vegetativno razmnožavanje. Uništavanje korova bazira se na kombinaciji agrotehničkih i mehaničkih mjera, uz znatno angažiranje radnika tehnikom lažne sjetve, vrućom vodom ili pak pljevljenje.

Suzbijanje korova može biti dugotrajan i mukotrpan posao. One su konkurencija biljkama koje uzgajamo kada je riječ o hrani, vodi, svjetlosti, prostoru, a mogu biti domaćini štetnim insektima i uzročnicima bolesti koji sa njih mogu prijeći na biljke. U nastavku vam dajemo par savjeta kako da se lakše riješite ovih neprijatelja bašte.

Pravilan izbor parcele

Kontrola korova bazira se prvo na pravilnom izboru parcele i održavanju zemljišta bez sjemena korova i njihovih organa za vegetativno razmnožavanje. Praćenje korovske flore na parcelama i poznavanje biologije korovskih vrsta ključni su za njihovo uspješno suzbijanje.

Održavanjem čistoće broj korova se smanjuje

Uništavanje korova bazira se na kombinaciji agrotehničkih i mehaničkih mjera, uz angažiranje radnika. Ukupan broj korova, pojava bolesti i štetočina može se smanjiti pravilnim plodoredom. Smjenom usjeva mijenja se i sistem obrade zemljišta za određeni usjev, a to sprečava prisustvo i širenje nekih vrsta korova, kao i gomilanje sjemena ili organa za vegetativno razmnožavanje korovskih biljaka. Pravilan rast i povećanje konkurencije uzgajanih biljaka u odnosu na korove, omogućava se, takođe, pravilnim đubrenjem.

Organski malč regulira vlažnost i temperaturu zemljišta

Mehaničkim mjerama, predsjetvenom pripremom, međurednom obradom, odgovarajućim alatom, korovi se efikasno uništavaju. Motičice, četke, grablje upotrebljavaju se za suzbijanje korova. Izbor alata zavisi od kulture koja se uzgaja i načina uzgajanje. Za malčiranje se koristi slama, livadsko sijeno, fotorazgradive folije, malč papir. Organski malč regulira vlažnost zemljišta, njegovu temperaturu, otežava rast korova i povećava količinu organske materije u zemljištu.

Polijte zemljište dan prije pljevljenja

Lakše ćete opljeviti korijenje i manje ćete uznemiriti okolne biljke koje želite zadržati.

Vruća voda

Da se riješite korova između ploča u stazama i u pukotinama betona, ništa nije učinkovitije ili više u skladu s prirodom od vruće vode. Prokuhanu vodu prospite preko korova dok je još vrela.

Pljevljenje rukama je najbolji način

Rijetki su uništivači korova koji će taj posao obaviti bolje od vaših ruku. Čim se korovi pojave, iskopajte ih motikom. I najsitniji dijelovi korijena mogu stvoriti novu biljku. Trajne korove uklonite prije nego što procvjetaju i rasiju sjeme koje će stvoriti nove biljke.

285 thoughts on “KAKO DA SE RIJEŠIMO PRVOG NEPRIJATELJA BAŠĆE – KOROVA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!