SEPTEMBAR – MJESEC VELIKIH RADOVA U VOĆNJAKU | Prozorski Krug 767

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voća okuliranjem na spavajući pupoljak. Beru se razne sorte jabuka i krušaka i skladište. Stručnjaci upozoravaju da se obrati posebna pažnja na idealno vrijeme za berbu jabuka. Prijevremeno obrani plodovi nisu pogodni za čuvanje.

BERBA I RADOVI U VOĆNJAKU

U voćnjaku se ubiru plodovi oko kojih su se voćari trudili tokom cijele godine. Počinje berba raznih sorti jabuke, kruške, šljive, oraha, lješnjaka. Početkom mjeseca se završava kalemljenje voćki okuliranjem na spavajući pupoljak.

Trebalo bi obratiti pažnju na zasade krušaka, posebno one stare i zapštene, jer postoji mogućnost pojave kruškinog cvijetojeda, čije se posljedice primjećuju tek u proljeće. Prskanje se vrši jednom, krajem septembra, kada se oberu svi plodovi. Ukoliko ste zemljište oko stabala voća redovno održavali tokom ljeta, nema potrebe za posebnom obradom u septembru. Idealno je vrijeme za rezidbu izdanaka koji su donijeli rod kod ranih sorti kupine (ili maline ukoliko niste uradili), i zaštitu ostavljenih izdanaka za rod u narednoj godini (samo sorti čija je berba završena).

Priprema zemljišta za novi nasad

Ukoliko planirate podizanje novih nasada voća, sada je pravo vrijeme za osnovno đubrenje i pripremu zemljišta. Preporučuje se jesenja sadnja voća iz više razloga, od kojih su najvažniji bolji prijem sadnica i bolje ukorjenjavanje. Više o pripremi i obradi zemljišta kao i sadnji voća pisat ćemo u nekom od narednih textova.

Njega travnjaka

Travnjake kositi redovno, ukoliko podloga bude vlažna odložiti košenje, a oštrica bi se na kosilici trebala podesiti niže. Vrijeme je odlično za sadnju listopadnog drveća, žbunja i žive ograde, kao i četinara.

362 thoughts on “SEPTEMBAR – MJESEC VELIKIH RADOVA U VOĆNJAKU | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!