Centar za osobe s posebnim potrebama općine Prozor-Rama je obilježio Dječiju nedjelju | Prozorski Krug 767

Projekat „Kroz igru zajedno“ je podržalo  Federalno ministarstvorada i socijalne politike. Prva aktivnost bila je predstavljanje projekta i aktivnosti Centra u programu Radija „Rama“.

U prostorijama Centra je organizovana zabava na kojoj su učestvovali korisnici Centra i njihovi vršnjaci iz Dječijeg vrtića „Ciciban“, Osnovne škole „Marka Marulića“ i OŠ „Alija Isaković”. Mališani su učestvovali u igrama i plesali sa maskotama, omiljenim likovima iz crtanih filmova.

Centar je organizovao i Okrugli sto o dječijim pravima i pravima osoba sa invaliditetom na kojem su učestvovali  roditelji korisnika Centra, predstavnici Udruge građana roditelja djece s posebnim potrebama „Djeca nade“, predsjednik Općinskog vijeća Prozor, predstavnici JU Centar za socijalni rad, OŠ „Marka Marulića“, OŠ „Alija Isaković“, Crvenog križa Prozor, predstavnici Vijeća učenika Srednje škole Prozor, zaposlenici i stručni saradnici Centra.

Gost predavač je bila Jasna Rebac, predsjednica Udruge mladih  „Ružičnjak“ Mostar.

Razgovaralo se o položaju i pravima osoba sa poteškoćama u razvoju, o stanju u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, zapošljavanja. Također su predstavljene aktivnosti Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom HNK „Zajedno smo jači“ koja se zalaže za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom.

Stručno osoblje Centra je za korisnike organizovalo radionicu na temu „ reciklaža“ na kojoj su od od PVC ambalaže izrađivali igračke, a u radu su koristili tempere i kolaž papir.

Posljednja aktivnost bila je Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane stanovnike općine Prozor.

Dječija nedjelja se tradicionalno obilježava u prvoj sedmici oktobra širom Bosne i Hercegovine sa ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci.

 

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

331 thoughts on “Centar za osobe s posebnim potrebama općine Prozor-Rama je obilježio Dječiju nedjelju | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!