ISKORISTITE OPALO LIŠĆE | Prozorski Krug 767

Jesen je u znaku tikve, kestenja i opalog lišća. Naučite na koje načine da iskoristite opalo lišće, ne palite ga i ne stvarajte štetni dim.

Malčiranje

Opalog lišća će biti sve više, a umjesto da ga sakupimo i bacimo, možemo ga iskoristiti za malčiranje. Malč je sloj materijala, koji nam omogućava da zagrnemo biljke, štiteći ih od korova, ali i da dekorišemo prostor. On čuva vodu i održava temperaturu zemljišta. Biljke okružene malčem zahtijevaju manje posla oko održavanja – manje pljevljenja, prihranjivanja i zalijevanja. Za malčiranje se najčešće koriste: suho lišće, sjeno, piljevina, iglice bora. Prije nego što pristupite malčiranju, zemljište očistite od korova.

Malčiranje listovima možete da obavite na dva načina – da ih usitnite ili ostavite onakve kakvi i jesu. Najvažnije je da ih rasporedite oko biljke u tankom sloju, do tri centimetra, kako bi voda mogla da dopre do korijena biljaka. Ukoliko malčirate oko stabala, udaljite sloj bar pet centimetara od debla, da ne bi došlo do gomilanja vlage.  Biljke  koje smo pokrili lišćem se na ovaj način  kriju od zime. Također, ako lišće pospete oko biljaka i stabala vremenom će trunuti i obezbjediti prirodno đubrivo.

Đubrivo

Ako već češće čistite i prikupljajte lišće gomilajte ga na jedno mjesto i nakon mjesec – dva dobićete odlično đubrivo za bašću i vrt.

 

Ako želite da sljedeće godine imate najbolji travnjak u komšiluku – poslužite se lišćem. Umesto da ga kupite, samo ga usitnite. Podignite  kosilicu na malo više, pa pređite preko travnjaka i lišća kao da kosite. Tako ćete lišće usitiniti i napraviti odličan pokrivač/đubrivo za travnjak.

281 thoughts on “ISKORISTITE OPALO LIŠĆE | Prozorski Krug 767

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!