“6. FESTIVALA GLUMCA”: “RAVNA PLOČA” večeras u Konjicu

U sklopu “6. FESTIVALA GLUMCA” večeras će u Konjicu biti odigrana predstava “RAVNA PLOČA“ autora Dragana Komadine u režiji Lajle Kaikčija. Glumačku postavu čine: Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Rober Krajinović, Muhamed Bahonjić, Predrag Jokanović i Zlatan Školjić

 

O drami

Dramski tekst prati posljednji dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, na obroncima Vran planine. Pogođena raznim životnim nedaćama, ona je izabrala samoću i izoliranost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje mu je njezina riječ jedini zakon i put. Kako sada ostaviti dijete koje mu je bila jedina učiteljica i odgajateljica? Kako ga ohrabriti na nastavak života u okruženju koje mu je potpuno nepoznato? Uvjerena da ispravlja odvratnu nepravdu, sina je pretvorila u taoca vlastite prošlosti i uskratila mu normalan razvoj. Jedini muškarac koji je godinama nakon smrti njezinog svekra i muža, imao pristup u tu kuću duhova bio je priprosti i umno blago ograničeni  lik, koji je jedini iskreno voli cijelo vrijeme.
Može li dolazak doktora, kao prvog normalnog predstavnika ljudske vrste i civilizacije,  promijeniti nešto u tom zamršenom klupku što su ga prsti sudbine ispleli oko nesretne žene? To je komad o ženi koja je u pokušaju da potisne vlastite mračne tajne nasilno sagradila jedan sociopatski mikrosvijet u kojemu nema mjesta za druge. Taj autoviktimizirajući okvir  je zapravo izravna referenca na našu postratnu zbilju u kojoj Žrtva u nemogućnosti da dobije emotivnu i pravnu satisfakciju za zlo koje joj se dogodilo inzistira na neprerađenoj traumi i postaje presudan moralni arbitar u društvenim procesima, čijim uslugama vješto manipuliraju domaće političke elite, promovirajući ih u „ključne“graditelje  bolje budućnosti. Strašno je samo što put u tu „bolju“ budućnost  (ne)svjesno implicira  osvetu, a time i nove žrtve. U ovom slučaju, osvećujući se onima koji su joj nanijeli bol, ova se duvanjska Medeja zapravo osvećuje vlastitom djetetu. Naslov drame nije samo majčin očajnički pokušaj da na samrti utješi sina metaforom „ravne ploče“,  svijeta kao idiličnog mjesta  prilagođenog slijepcima, nego je i podsjećanje kako svaki radikalizam, makar se radilo i o majčinskoj ljubavi, nužno vodi u fundamentalizam, odnosno do ruba ispod kojeg bezbrižno mašu slonovski repovi.

Nagrade
1. NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE (ZA NAJBOLJU GLUMICU) – Gordana Boban – XVII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.
2. NAGRADA ZA NAJBOLJU EPIZODNU ULOGU – Zlatan Školjić – XVII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.
3. NAGRADA PUBLIKE ZA NAJBOLJEG GLUMCA – Nusmir Muharemović – XVII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.
4. NAGRADA ŽIRIJA NOVINARA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – XVII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.
5. GRAND PRIX FESTIVALA – Gordana Boban – 35. susreti pozorišta/kazališta Brčko, 2018..
6. NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMICU – Gordana Boban – 35. susreti pozorišta/kazališta Brčko, 2018.
7. NAGRADA ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA – Nusmir Muharemović – 35. susreti pozorišta/kazališta Brčko, 2018.

Predstava počinje u 19:30 u KINO SALI u Konjicu.

180 thoughts on ““6. FESTIVALA GLUMCA”: “RAVNA PLOČA” večeras u Konjicu

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!