FMON: besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove je godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o financiranju/sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Budžetu za ovu godinu osigurano 600 hiljada maraka.

 

Kantonalna ministarstva dužna su nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju drugi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola s područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2019/2020. godine. Udžbenike su dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a oni, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti printani u BiH. Također, ukoliko neko ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obvezno je izvršiti povrat sredstava, saopštilo je FMON.

Na osnovu svih podataka i pokazatelja, FMON je sačinio Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika za sljedeće kantone: Unsko-sanski (64.260 maraka), Posavski (8.160 marak), Tuzlanski (122.700 maraka), Zeničko-dobojski (103.680 maraka), Bosansko-podrinjski (9.000 maraka), Srednjobosanski (66.000 maraka), Hercegovačko-neretvanski (53.880 maraka), Zapadnohercegovački (25.560 maraka), Sarajevski (127.800 maraka) i Kanton 10 (18.960 maraka). U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000 maraka, a u okviru tog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika.

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uslovi za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uslovi za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi u saopštenju FMON-a

281 thoughts on “FMON: besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!