Informacija RTV Jablanica – pozitivan pacijent na korona virus u Jablanici

Korona virus, nažalost, nije zaobišao ni Jablanicu. Pozitivan rezultat testa jutros je potvrđen iz SKB Mostar, kazao je dr. Jusuf AvdiĆ, direktor Doma zdravlja Jablanica.

Pacijent ima upalu pluća. Rade se pripreme za njegov transport na Infektivnu kliniku SKB Mostar. Pošto se radi o srednje teškom pacijentu, neophodna je hospitalizacija. Još dva člana porodice imaju povišenu temperaturu, tako da je dogovoreno testiranje sva četiri člana tog domaćinstva na Mikrobiologiji SKB Mostar. Sutra možemo očekivati rezultate, kazao je dr. Avdić.

On je naglasio i upozorio građane Jablanice da nema mjesta opuštanju, što je već primjetno, jer svaki bliski kontakt može biti vrlo opasan.

Zabrinjavajuća je činjenica što se teško može utvrditi ko je donosilac virusa u ovu sredinu. Epidemiološka anketa koja je provedena ne ukazuje na mogućeg pacijenta. Postoje dvije, tri sumnje i stavljene su u izolaciju, kazao je dr. Jusuf Avdić.

Pacijent koji je pozitivan na korona visus je u izolaciji od 20. marta, tako da je kontakt njega i njegove porodice sveden na minimum. Ako su ispoštovani svi uslovi, ne bi trebalo da se širi dalje, ali pratimo situaciju. Bilo bi dobro da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim izoliraju, ostanu kući, da se jave telefonom svojim doktorima, te da se izvrši epidemiološko anketitranje i praćenje stanja svih ukućana. Slijedi izolacija od 14 dana za sve koji su bili u kontaktu sa porodicom u kojoj je potvrđen pozitivan nalaz. Upravo se radi epidemiološko anketiranje. U saradnji sa porodicom će se sagledati svi moguće kontakti, a isti će zatim biti kontaktirani iz Doma zdravlja Jablanica.

Dr. Avdić apelovao je na građanstvo da budu oprezni. Korona se širi. To je jedna nova bolest, širi se vrlo brzo i bilo je iluzorno očekivati da će nas zaobići. Oprez. Bez panike, ali oprez, naglasio je dr. Avdić.

Danas će biti testirana 4 člana porodice osobe pozitivne na korona virus, a za sutra je planirano testiranje još dvije osobe, koje su, iz svega što se do sada saznalo, potencijalno sumnjive, rekao je dr. Avdić, direktor Doma zdravlja Jablanica.

Izvor: RTV Jablanica

73 thoughts on “Informacija RTV Jablanica – pozitivan pacijent na korona virus u Jablanici

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!