Mubarek noć Lejletu-l-berat

Večeras, 7. 4. 2020. ( 14. ša’bana 1441. god. po H.) sa akšamom namazom, nastupa  Lejletu-l-berat , jedna od četiri odabrane mubarek noći .

Lejletu-l-Berat  je  15. noć mjeseca ša’bana i doživljava se kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, mubarek Ramazana , koji nastupa za 15 dana.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe.

Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje.

Tradicionalno vjernici ovu mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim i klanjajući nafile.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini i obilježavaju se  na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima  ramazana.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!