Dnevni izvještaj Operativnog Centra CZ i Odluka Štaba civilne zaštitie općine Prozor- Rama od 20.4.2020. godine

Štab Civilne zaštite općine Prozor-Rama je 20.4.2020., na telefonskoj sjednici donio Odluku o nemogućnosti postupanja po Naredbi Štaba Civilne zaštite HNK.

Operativni centar Civilne zaštite Prozor-Rama je u toku jučerašnjeg dana izdao 23 potvrde o kretanju izvan Općine.

Uposlenici PS PROZOR-RAMA su provjerili i utvrdili da  31 osoba kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije od općinskog sanitarnog inspektora ,  te 4 osobe kojima je ista izrečena od Federalne Uprave za inspekciju , poštuju samoizolaciju.

Prema informacijama iz DVD-a „RAMA“, uposlenici društva su izvršili dezinfekciju 14 dostavnih vozila koji dolaze na područje naše općine iz drugih sredina.

U Domu zdravlja „Rama“ su testirane četiri osobe, rezultati se očekuju sutra. Ambulante porodične  medicine rade po redovnom rasporedu. Pacijenti pod zdravstvenim su dobro i pridržavaju se preporučenih mjera, saopćili su iz Doma zdravlja.

Odluka Štaba civilne zaštite općine Prozor-Rama

Na osnovu  Odluke o proglašenju stanja nepogode na području općine Prozor – Rama, postupajući po Naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020., Štab civilne  zaštite općine Prozor – Rama , na telefonskoj sjednici dana 20.04.2020. , razmatrao je pristigle dokumente i donio je

ODLUKU

o nemogućnosti postupanja po Naredbi Štaba civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona , broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine.

Član 1.

Naredba Štaba civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona, broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine je neprecizna i neprovodiva, jer ne sadrži broj i datum rješenja Federalnog ministarstva zdravstva sa imenima osoba  po kojem bi trebalo postupiti.

Član 2.

U Naredbi Štaba civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona, broj i datum gornji, nisu precizno navedeni uslovi koje mora ispunjavati vozilo za transport, nije omogućena opremljenost ljudstva za osiguravanje transporta osoba u karantenu, nije navedena adresa karantena na koju te osobe treba dovesti, nije navedeno ko će u karanteni primiti navedene osobe,  i slično.

Štab civilne zaštite općine Prozor – Rama nema materijalno – tehničkih uslova  za provođenje navedene Naredbe

Član 3.

Štab Civilne zaštite općine Prozor – Rama ukazuje na nezakonitost u navedenom postupku naređivanja općinskom Štabu  CZ od strane Štaba civilne  zaštite HNK jer smatra da nije u nadležnosti općinskog štaba  transport osoba za karantenu, te nije u skladu sa  do sada izdatim naredbama i odlukama. O navedenoj problematici obavijestit će se Federalni Štab Civilne zaštite i nadležno tužiteljstvo.

Član 4.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Prozor – Rama, 20.4.2020.               

Broj: 01/1-40-818/20       

Predsjednik Štaba civilne zaštite općine Prozor – Rama

Jozo Ivančević, vr.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!