Šta mačke rade kada izađu noću i trebate li ih tada puštati vani

Iako postoji tvrdnja da su mačke “noćne životinje”, to zapravo nije u potpunosti istina. Ustvari, one su najviše aktivne malo prije zore i odmah nakon zalaska sunca. Većina mački noću želi izaći napolje, no znate li šta one zapravo rade kada izađu?Mačke u kući spavaju, igraju se, maze i jedu. Šta onda rade kada izađu vani noću? Prema informacijama koje prenosi stranica Preventive Vet, one su u to vrijeme vrlo aktivne.

Naučnici su u svrhe istraživanja zakačili male kamere na 55 mački u okrugu Atlante, a zatim su pregledali snimke u trajanju od 37 sati kako bi otkrili šta to naši četveronožni prijatelji rade kada izađu napolje. Rezultati izgledaju ovako: 44 posto mački je svoje vrijeme potrošilo na lov, a većina njih uspjela je uhvatiti minimalno dvije manje životinje. Naučnici su također otkrili da mlađe mačke uživaju u lovu više nego one starije. Veliki broj mački izašla je kako bi potražila partnera za parenje.

Čak 85 posto mački je na neki način ugrozilo svoj život prilikom izlaska vani noću. Približno 45 posto njih umalo je preminulo prelazeći ulicu, 25 posto se susrelo sa opasnijom mačkom, a 25 posto je pojelo ili popilo opasnu supstancu koju su pronašli na ulici. Njih 20 posto ugrozilo je svoj život istražujući kanalizacije, a 20 posto ih se zavlačilo u uske prostore iz kojih su zatim jedva izašle.

Ako vas zanima šta vaša mačka radi onda kada je pustite vani, za ogrlicu joj zakačite GPS uređaj i zatim pratite njeno kretanje na mapi.

Stručnjaci savjetuju da ne puštate mačke da lutaju noću, no ako ste odlučite na to, preporučuju da za njih zakačite uređaj koji će pratiti njihovo kretanje. Ukoliko vaša mačka upadne u nevolju ili se izgubi, tako ćete je lakše pronaći i vratiti kući.

Zapamtite, moguće je i da vaša mačka ima drugi dom koji redovno posjećuje. Mačke su snalažljive, svjesne su da, ako postoji neko ko ih također želi hraniti, onda ga moraju redovno obilaziti. One će rijetko odbiti dodatnu pažnju, hranu i slatkiše.

Kako ćete znati da li vaša mačka posjećuje još nekoga? Obratite pažnju na periode kada izlazi i vraća se u kuću. Ako posjećuje druge ljude, vrijeme ulaska i izlaska uvijek će biti identično. Pratite i njenu kilažu, vjerovatno će se udebljati jer više jede. Još jedan od znakova su dugi izostanci iz kuće. Ukoliko otkrijete da vaša mačka obilazi još nekoga, pokušajte pronaći tu osobu i razgovarajte s njom kako biste se dogovorili da joj ne dajete previše hrane, savjetuje Senior Cat Wellness.

Mačke su lovci, te je vrlo vjerovatno da će svoje vrijeme napolju iskoristiti kako bi lovile miševe, štakore i druge manje životinje. To ne znači da one to rade jer su gladne, već prosto zato što žele zadovoljiti svoje potrebe za lovom.

Klix.ba

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!