Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Almir Muminović

Šta je za nas Bedr ?

Prije nekih petnaestak godina, na putovanju iz Medine do jednog primorskog gradića Janba, koji se nalazi na obalama Crvenog mora, put me proveo kroz mjesto koje se zove Bedr.

Udaljen je oko 130 kilometara od Medine i Božijom odredbom postao je veoma poznat. Mislim da na svijetu nema muslimana koji nije čuo za Bedr, Lejletul-bedr i posebno za čuvenu bitku na Bedru.

Malo mjesto i velika bitka koja se na njemu odigrala bili su razlogom promjene toka historije i omjera snaga u tadašnjem ali i kasnijem geopolitičkom životu.

Znamo da je Bedr prva bitka u islamu i da je 314 muslimanskih boraca pobijedilo kurejšijsku dobro naoružanu vojsku od preko 1000 boraca.

Desilo se to 17. ramazana druge godine po hidžri, i taj datum je časno uklesan na svijetlim stranicama muslimanske historije. Bitka na bedru nije samo štivo koje se čita i izučava nego je trajna inspiracija muslimanima da se uz snagu vjere i oslonac na Allaha, čak i naizgled nemoguće stvari mogu uraditi i realizovati.

Vjernici su braća

Iako je od bitke na Bedru prošlo više od 14 vijekova, njene poruke i pouke su uvijek svježe i itekako neophodne svima nama.

Neposredno po dolasku u Medinu, a prije pohoda na Bedr, Muhammed a. s. je uradio jednu veliku stvar – pobratimio je muhadžire iz Meke sa domaćim medinskim muslimanima.

To bratstvo među njima bilo je neraskidivo i itekako vidno u njihovim životima. Kako i ne bi bilo kad je proisteklo iz kur’anskog ajeta :”Zaista su vjernici braća”.

Taj ajet bio je slika i način njihovog života.

A DA LI SMO MI BAR ČULI ZA TAJ AJET ?

Svi mi imamo svoj Bedr

Prije samog početka bitke Muhammed a. s. dugo i iskreno je učio dovu Allahu dž. š. za pomoć i pobjedu, i ta dova mu je bila uslišana. U pomoć mu je pritekla vojska meleka koju je predvodio melek Džibril, a pobjeda je bila neupitna i jasna kao dan.

Pitanje : Koliko mi koristimo dovu u našim svakodnevnim životnim “bitkama” ?

Uči, čitaj – sada i uvijek

Muslimani su u toku bitke zarobili 70 mekanskih boraca, a Muhammed a. s. je naredio da se prema njima lijepo i humano postupa. Uslov za otkup većine zarobljenika bio je da po deset muslimana poduče čitanju i pisanju. Historija je zabilježila ovaj veliki čin posljednjeg Božijeg poslanika kojim je stavio veliki akcenat na čitanje, pisanje i učenje.

Pitanje : Da li smo i mi prepoznali vrijednost učenja ?

I na kraju važno je primjetiti da se bitka na Bedru odigrala u mjesecu ramazanu, mjesecu posta i Božije milosti. I mnogi drugi veliki događaji u historiji muslimana desili su se baš u ovom mubarek mjesecu. Tako je objava Kur’ana počela u ramazanu, oslobođenje Meke je bilo u ramazanu, velika bitka na Hittinu, pobjeda nad Mongolima, pobjeda nad Rimljanima 223. h. g. itd.

Očigledno je da su muslimani kroz vijekove svoje slavne prošlosti crpili snagu i nadahnuće upravo i iz ovog mubarek mjeseca.

Zato, iskoristimo i mi priliku u kojoj se nalazimo. Iskoristimo bereket mubarek mjeseca ramazana i napunimo svoje imanske baterije postom, namazom, učenjem i čitanjem Kur’ana, sadakom i lijepom besjedom, kako bismo kroz ostatak godine do narednog ramazana bili jači, snažniji i odvažniji u iskušenjima koja se svakodnevno nalaze pred nama.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!