Ramazanske besjede iz Prozora

Piše: Almir Muminović

U susret Lejletul kadru.

Od momenta kada smo ušli u posljednju trećinu mubarek mjeseca ramazana, pa sve do njegove 29. noći, postoji mogućnost da jedna od tih neparnih noći bude upravo Lejletul-kadr.

Lejletul-kadr je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. U toj noći je počela objava Kur’ana Časnog, a u njoj se na Zemlju spušta Džibril i još mnogo meleka koji tu ostaju sve do zore. Melek Džibril je najodabraniji od svih meleka, i poslije smrti Muhammeda a. s. na Zemlju se spušta samo u ovoj mubarek noći. Ta noć je posebna i blagoslovljena, a ibadet i dobra djela se u njoj mnogostruko nagrađuju.

“Mi smo ga objavili u noći Kadr, a šta ti znaš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, spas je u njoj sve dok zora ne svane.” {Kur’an, sura El-Kadr}.

Muhammed a. s. je rekao: “Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana. ” (Buhari). Te noći su 21.,23.,25.,27. i 29. noć. Mudrost zbog koje nam nije otkriveno koja je to noć jeste u tome da bi se muslimani što više trudili u ibadetu i dobrim djelima tokom svih ovih noći a ne samo jedne od njih. Ibadet u ovoj noći bolji je od ibadeta hiljadu mjeseci, što u godinama iznosi oko 83 godine, čitav jedan životni vijek.

Najbolja djela u ovoj blagoslovljenoj noći su: namaz, zikr (spominjanje i veličanje Allaha), upućivanje dove Allahu dž. š., učenje Kur’ana, udjeljivanje sadake itd. Da bismo postigli bereket ove noći najbolje bi bilo da u svakoj od ovih neparnih noći radimo neka od navedenih dobrih djela, ili sve ovo, i tako ćemo zasigurno postići njenu mnogostruku vrijednost.

Dova koju je Muhammed a. s. mnogo učio i preporučio i nama da je učimo u ovoj noći spomenuta je u hadisu kog bilježi Tirmizi, a ona glasi: “Allahumme, inneke ‘afuvvun, tuhibbul-‘afve, fa’fu ‘anni”  (Allahu, Ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa mi oprosti!) Naravno da je dobro i preporučeno što više učiti i druge dove jer je noć Kadr posebna prilika koju ne treba propuštati.

Islamski učenjaci su se razišli po pitanju tačnog određivanja ove noći, pa neki kažu da je to 27. noć, što je i kod nas uvriježeno mišljenje. Neki drugi pak misle da je to 25., neki da je 21., temeljeći to na svojim dokazima. Međutim, ono što smo već spomenuli je ispravnije i sigurnije, a to je da se Lejletul-kadr “traži” u neparnim noćima zadnje trećine ramazana. Zato u ovim noćima ramazana koje su preostale nastojmo da steknemo taj sevap i nagradu koju sa sobom nosi blagoslovljena noć Kadr. Potrudimo se posebno u ovim neparnim noćima da uradimo što više dobra kako bi nam se ono mnogostruko vratilo na Dan kada neće biti od pomoći ni imetak ni potomstvo, a jedino će pomoći dobro djelo kojeg smo, Allaha radi iskreno uradili.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!