Ramazanska poruka: Nazif Garib, Muderris

Prenosimo vam audiozapis, i dio poruke našeg Muderrisa povodom ulaska u prve dane ramazana.

” Poštovana braćo i sestre,

Prvi je dan posta mubarek ramazana 1442. hidžretske godine. Ovo je drugi mubarek ramazan koji dočekujemo u teškom stanju, ali tako što Allah Uzvišeni nam je kao iskušenje najavio i u Kur’anu. Allah Uzvišeni ne ostavlja svoga roba, ili svoje robove bez izlaza i olakšanja.

A da bi se iskušenje izdržalo, neophodno je biti jak čovjek, jak vjernik, jaka ličnost. Obzirom da smo ušli u dane posta, onda ću kazati sve što je vrijedno, teško je ostvarljivo, a kada se ostvari potpuno zadovoljstvo se osjeti. Shodno tome, važnost i vrijednost posta se osjeti kroz poruku Uzvišenog Allaha koji je kazao da On, Uzvišeni, za post posebno nagarađuje. Važnost i vrijednost redovnog klanjanja propisanih namaza se ogleda kroz obećanje Dženneta, ali i činjenicom, da onaj ko redovno i ispravno klanja manje griješi, i odgovorniji je u komunikaciji sa ljudima.

Važnost i vrijednost, čast ili čednost lijepe riječi, ogleda se kroz obećanje ili garanciju Poslanika s.a.v.s. da će uči u Džennet onaj ko sačuva svoju čat ili svoju čednost, i svoj jezik.

Na nama je odluka da li ćemo dobro činiti, ili neodgovorni biti. Bilo za vrijeme ramazana ili mimo ramazana.”

Samo dio poruke, koju je pripremio Nazif Garib, Muderris.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!