Ramazanska poruka: Mr. Medina Mehmedović Mulalić

” Dragi Prozorčni i Prozorčanke,

Veoma mi je drago da se makar na ovaj način mogu obratiti našoj braći i sestrama u herojskom Prozoru. Ovo je vrijeme i ovo je mjesec u kojem demonstriramo zajedništvo i solidarnost. Molim Allaha dž.š. da nas nagradi za naše ramazanske ibadete, oprosti nam grijehe i sačuva nas i naše porodice od globalnog iskušenja pandemije korona virusom. Želim da nas sve u ovom kratkom vremenu podsjetim na nekoliko stvari za koje mislim da ih je bitno istaknuti.

Prva je tevekkul, oslonac na Allaha dž.š.. U mjesecu posta i preispitivanja vlastite vjere, zapitajmo se koliko se istinski oslanjamo na Allaha dž.š. u svim poslovima, potrebama i nedaćama, te koliko istinski primjenjujemo ajet “Iyya kenabudu ve iyya kenestain (Samo Tebe obožavamo, i samo od Tebe pomoć tražimo!)” kojeg svaki dan učimo na svakom rekatu svih namaza. Allah je tevekkul učinio uvjetom imana kazavši u Kur’anu : ” I u Allaha se pouzdajte ako ste vjernici”. Zato pojačajmo svoj tevekkul, oslonac na Allaha, u svim poslovima i čvrstom vjerujmo da je Allah taj koji daje a ne ljudi. Ljudi su samo sredstvo preko kojeg nam Allah dž.š. šalje svoje blagodati.

Druga stvar koju želim spomenuti je iskrenost. Post je ibadet u kojem najviše do izražaja dolazi naša iskrenost i vjerovanje. To je ibadet u kojem se možemo pretvarati pred ljudima ali ne i pred Stvoriteljem. Zato iskoristimo post da ojačamo svoju iskrenost i u drugim djelima koja činimo, čuvajući se tako licemjerstva koje je zaista veliki grijeh.

I na kraju, treća stvar na koju nas podsjećam jeste da je ramazan mjesec Božije milosti i oprosta. Pa iskoristimo priliku da zadobijemo Allahov oprost i Džennet, čineći djela koja će nas do njega i dovesti upravo onako kako je to Uzvišeni u Kur’anu rekao u suri Ali ‘Imran. 

Mr. Medina Mehmedović Mulalić

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!