Iz prozorske sehare: Mekteb Iptidaija

Nalazio se u gradskom parku, na mjestu nekadašnje Zaimovića džamije. Bila je to zgrada na dva sprata sagrađena 1910.godine. Prvi muallim u njoj bio je Murat ef. Nuhefendić, a plaću je primao iz vakufa Salih-bega Piragića. Murat ef., je ujedno i graditelj Iptidaije a veliku pomoć pružao mu je i Salih ef. Egrić koji je u tom periodu obnašao dužnost kadije u Prozoru.

Značajnu novčanu pomoć za izgradnju Iptidaije dao je i tadašnji travnički muftija Korkut koji je i sugerisao Muratu ef. Nuhefendiću da iz Travnika pređe u Prozor i naslijedi na službi svog oca Ali ef. Nuhefendića.

Prostorije ovog mekteba korištene su i za potrebe lokalne osnovne škole a u njegovom prizemlju bilo je smješteno i muslimansko omladinsko društvo Uhuvvet, koje je osnovano 1912. godine.

mekteb 2Zgrada Iptidaije porušena je 1947. godine i to na osnovu rješenja Sreskog odbora Prozor. Zanimljivo je istaći i to da je od ostataka Iptidaije sagrađen Crni most na Rami, nadomak Gračanice.

Godine 1940., u prizemlju zgrade Iptidaije djelovali su i odbori Gajreta i Narodne uzdanice. Gajret je još 1912. godine školovao dva učenika iz Prozora u Mostaru. Bili su to Omanović Đulaga i Nuhefendić Husnija zvani Zlatan.

Tekst: Safet Pozder

70 thoughts on “Iz prozorske sehare: Mekteb Iptidaija

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!