Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletu-l-kadr. U Prozoru centralna ceremonija obilježavanja u Čaršijskoj/Nuhefendića džamiji

 

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. jula 2016. godine, pada 27. noć mjeseca Ramazana, noć koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletu-l-kadr.

Tako dakle večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć. Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji po tome što je upravo u ovoj noći počela objava Kur`ana, posljednje Allahove dž.š. objave i upute čovječanstvu. Ovo je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha dž.š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur`an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, opisujući noć Lejletu-l-kadr kao noć vrijedniju od 1000 mjeseci.

Centralna svečanost obilježavanja ove odabrane noći u našem gradu će i ove godine biti održana u Čaršijskoj/Nuhefendića džamiji. Nakon teravih namaza uslijedit će i prigodan mevludski program, a kasnije i noćni namaz.

12919708_743037502497310_1082635401330009974_n

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki, i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga spuštaju se u njoj zbog odluke svake, Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.”(Kur’an, 97:1-5) 

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!