Održan veliki iftar u Lizopercima za oko 350 vjernika

Sinoć je u Lizopercima održan veliki iftar na kojem je zajednički iftarilo oko 350 vjernika. Tradicija je da se na 27. noć  Ramazana, noć Lejletu-l-kadr organizuje ovaj iftar koji je iz godine u godinu sve brojniji i sadržajno kvalitetniji.

Tako je bilo i sinoć, a iftaru su prisustvovali brojni gosti iz cijele Bosne i Hercegovine. Domaćin ovog okupljanja, mjesni imam u Lizopercima Amir ef. Drežnjak na početku se obratio prisutnima, poselamio i pozdravio predstavnike vjerskog, političkog života, kao i sve prisutne zahvalivši im se na dolasku, uputivši zahvale svima koji su na bilo koji način potpomogli sinoćnju organizaciju.

lize3Amir ef. je u nastavku vodio prigodni program, a prisutnima su se još obraćali: glavni imam MIZ-a Prozor Safet ef. Pozder, profesori iz Karađozbegove medrese iz Mostara, te župnik Župe Gračac fra. Mato Topić, koji je svojim prisustvom dao poseban pečat sinoćnjem iftarskom druženju.

U nastavku programa dodijeljene su diplome polaznicima mekteba koji su uspješno proučili hatmu, a prikladnim poklonom je počašćen i najstariji džematlija iz Lizoperaca, Meho Bajramović. Polaznici mekteba odjeveni u tradicionalnu narodnu nošnju najprije su dijelili hurme za iftar prilikom klanjanja akšam namaza u džamiji, a u toku iftara su cvijećem počastili ženski dio gostiju na iftaru, a usputno su dijelili i slastice svim prisutnim.

lize1Nakon iftara uslijedilo je teravih namaz, a zatim i prigodan mevludski program, te noćni namaz u jednoj od najstarijih džamija u BiH, džamiji u Lizopercima.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

310 thoughts on “Održan veliki iftar u Lizopercima za oko 350 vjernika

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!