FOTO: Održan memorijalni pohod „Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode“

Kako smo ranije i najavili, danas (7.8.2016. g.) je održan memorijalni pohod  „Pohod na Crni vrh – Marš mira, marš slobode“. Ovim pohodom, tako je danas obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka, koji su na lokaciji Crnog vrha ubijeni u živom štitu.

Organizatori memorijalnog pohoda “Pohod na Crni vrh – Marš mira, marš slobode” su Udruženje građana “Bolja budućnost” Privor,  RVI Prozor, Udruženje logoraša i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Armije BiH iz Prozora.

Prije 23. godine, 31. jula 1993., pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane iz logora “Srednja škola” u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na Crnom vrhu. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bijegom u šumu.

Današnji pohod je krenuo iz dva pravca, s Makljena, općina Prozor, i iz Voljevca, općina Gornji Vakuf. Učesnici pohoda zajednički su se susreli na koti Zgonovi, odakle je nastavljen zajednički odlazak do spomenika ubijenim logorašima na Crnom vrhu. Na platou pored spomen- obilježja proučen je Jasin, nakon čega je glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder proučio i dovu, uz prigodne govore od strane organizatora i predstavnika vlasti. Tako su se prisutnima između ostalih obratili, Suljo Kmetaš u ime organizacionog odbora, te predsjednik Općinskog vijeća Prozor, Esad Dželilović.

13933306_803073109827082_116944276_n

Nakon ovog dijela današnjeg programa, prisutni su se uputili prema spomeniku prvom komadantu bataljona Privor,  Behrudinu Milanoviću – Zlatom ljiljanu. Pored spomenika komadantu Milanoviću također je  proučena dova i Fatiha, te je položeno cvijeće.  Prisutnima se obratio načelnik općine Gornji Vakuf, Sead Čaušević.

13933023_803073126493747_1075338075_n

Teške vremenske prilike, veliki ljetni pljusak, blato, voda, nisu spriječili današnje učesnike pohoda, koji su sa oba polazišta u prilično velikom broju obilježili ovaj današnji memorijalni pohod. U buduće će se nastaviti praksa zajedničkog obilježavanja, a datum obilježavanja  će tradicionalno biti prva nedjelja u mjesecu avgustu.

Više fotografija sa današnjeg pohoda pogledajte u GALERIJI.

289 thoughts on “FOTO: Održan memorijalni pohod „Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode“

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!