U sklopu pohoda “Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode” organizovan i pješački pohod pod nazivom “Marš Lug- Crni vrh”

U sklopu ovogodišnjeg memorijalnog pohoda, “Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode” koji je održan u nedjelju (7.8.2016.godine), a o kojem smo Vam već pisali, održan je i pješački pohod iz sela Lug do Crnog vrha, pod nazivom “Marš Lug- Crni vrh”.

Naime, omladina iz Luga, pod organizacijom Jasmina Đulimana i Alema Šljive prepješačila je na dan pohoda oko 17 kilometara, od Luga do Crnog Vrha, i kasnije do Boljkovca. Omladina se najprije okupila u džamiji u Lugu, gdje je klanjan sabah namaz, te proučen Jasin ze šehide Luga i Crnog vrha. Pohod je krenuo u 6.00 sati, a u Prozor se stiglo za nekih otprilike sahatak vremena. Učesnici pohoda su u Prozoru izašli na šehidsko mezarje u Mahali, gdje su proučili Fatihu pred duše šehida, nakon čega su napravili kratku pauzu, a u Prozoru su im se priključila još 2 učesnika pohoda.

IMG_4687Pohod je iz Prozora nastavljen prema Makljenu, a učesnici su na Makljen stigli oko 9.30 sati, gdje su napravili kratki predah, priključivši se u 10.00 sati učesnicima pohoda ” Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode” koji su prema Crnom vrhu tradicionalno krenuli s Makljena. U nastavku su stigli na Crni vrh, prisustvovali programu pored spomen-obilježja poginulim logorašima u živom štitu, odakle su zajedno sa ostalim učesnicima nastavili put do spomenika prvom komadantu bataljona Privor, Behrudinu Milanoviću, gdje je također održan prigodan program obilježavanja. Na kraju su se spustili do sela Boljkovac, gdje se ovaj njihov pohod i završio.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su pomogli pohod, te organizacionom odboru koji je svim učesnicima obezbijedio majice.

Više fotografija s ovog pohoda pogledajte u našoj GALERIJI.

FOTO: Jasmin Đuliman

111 thoughts on “U sklopu pohoda “Pohod na Crni vrh- Marš mira, marš slobode” organizovan i pješački pohod pod nazivom “Marš Lug- Crni vrh”

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!