FOTO: Održan tredicionalni mevlud šehidima Luga

Kako smo ranije i najavili, danas je u selu Lug, općina Prozor organizovan tradicionalni šehidski mevlud.

Najprije je pored spomen-obilježja na Donjem Lugu, s početkom u 12.00 sati proučen Jasin pred duše šehida Luga, a zatim je program nastavljen u džamiji na Gornjem Lugu. Najprije je klanjan podne-namaz, a nakon toga je uslijedio i mevludski program. Imam džemata Lug, Adem ef. Garić prigodnim govorom obratio se prisutnim vjernicima, istaknuvši važnost oživljavanja sjećanja na šehide. Glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder se također obratio prisutnim vjernicima. On je u svom govoru između ostalog naglasio činjenicu kako je sretan što se šehidi na našim područjima ne zaboravljaju, i što se na sve više lokacija na području naše općine prave spomen-obilježja koja, kako je dodao, ostaju kao svjedok jednog vremena, i jedna veoma važna historijska činjenica.

IMG_4911

Spomen-obilježja na Donjem i Gornjem Lugu su svečano otvorena 2013. godine, a na njima je zlatnim slovima upisano 14 imena šehida Luga. Inače riječ je o dva identična spomenika koje su izgradili mještani Luga, kako bi zauvijek od kandži zaborava otrgli šehide Luga koji su položili svoje živote boreći se za svoj grad i domovinu.

IMG_4822

I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“! ( Kur´an, El-Bekare 154 )

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

FOTO: Jasmin Đuliman

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!