Svečanom ceremonijom otvoreno spomen-obilježje šehidima Kovačeva Polja

Kako smo prethodnih dana i najavljivali, danas je u Kovačevu Polju, selu na Ramskom jezeru, u zapadnom dijelu naše općine, održana svečana ceremonija otvorenja spomen-obilježja tamošnjim šehidima.

Program svečanog otvorenja počeo je u 12.15 sati učenjem Jasina. Nakon toga su se prigodnim govorima prisutnim vjernicima obratili: Ibrahim ef. Hodžić, mjesni imam, te Safet ef. Pozder, glavni imam MIZ-a Prozor. Ibrahim ef. Hodžić je u svom obraćanju iskazao zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciju ovog projekta, anonimnim donatorima, Sulejmanu Duvnjaku, koji je uz pomoć mještana odradio glavninu radova na izgradnji spomenika, te svim danas prisutnim vjernicima u Kovačevu Polju. Safet ef. Pozder naglasio je činjenicu kako je u posljednje vrijeme na području naše općine sve više događaja ovog tipa, što je činjenica koja radosti, jer ukazuje na to da šehide, ljude koji su položili svoje živote za našu slobodu, ne prepuštamo bremenu zaborava.

kp 1

Nakon Jasina i obraćanja, predstavnici Bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata su položili cvijeće na spomen-obilježje, nakon čega je u prelijepoj džamiji u Kovačevu Polju klanjan podne-namaz. Program je nakon toga nastavljen u dvorištu džamije, učenjem mevluda. Spomen-ploču šehidima Kovačeva Polja, otkrila je majka jednog od njih, Emina Gorančić. Na spomeniku je zlatnim slovima upisano šest imena šehida, i to: Šefket Gorančić, Huso Gorančić, Omer Duvnjak, Hasan Duvnjak, Izet Duvnjak i Kamber Zečić.

k pole 2

Po završetku mevludskog programa za prisutne vjernike je organizovan ručak.

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!