Ne žele da ih Dan općine razdvaja: Kako se ban Tvrtko vratio u dolinu Rame

Piše: Dženita ČOLAK 

Nakon što su Hrvati iz Prozor-Rame iznenadili BiH svojom inicijativom da Dan općine koji slave na vjerski praznik Male Gospe zamijene danom prvog spomena Rame u povelji bana Tvrtka jer on predstavlja zajedničku historiju i identitet svih građana, ekipa Faktora zaputila se prema sjevernoj Hercegovini gdje smo se uvjerili u signale pozitivnih društvenih promjena koji Ramu i plemićki grad Prozor čine primjerom za cijelu državu.

Lideri Hrvata, koji su apsolutna većina u Prozoru još od 1991. godine, odlučili su pokazati da njihov zavičaj pripada i Bošnjacima, muslimanima i ostalima bez ikakvih pritisaka međunarodne zajednice ili ustavnih sudova.

Stara ideja

Zamjenik načelnika općine Prozor-Rama Josip Juričić pojasnio nam je da ideja o promjeni datuma Dana općine sa 8. na 11. august postoji skoro 12 godina.

– Poslije izbora inicijativa će biti upućena novom sazivu Općinskog vijeća. Nastojat ćemo da bude prihvaćena od što više vijećnika i političkih partija kako bi to stvarno zaživjelo – kaže Juričić za Faktor.

faktor 2 ide

On dalje ističe da se Općina nikada nije neravnopravno odnosila prema Bošnjacima ili Hrvatima. Kako kaže, bez ikakve diskriminacije se određuje utrošak svih općinskih budžetskih sredstava, od onih za studente do porodilja.

– Iako se možda znaju kafići u koje ulaze Bošnjaci, a u koje Hrvati, nije to pokazatelj da ovdje ne vlada zajedništvo. Svako ima svoj izbor. Normalno je da svuda ima podijeljenosti, ali to ne znači da nema pravde – rekao nam je Juričić.

Prema riječima Elvedina Grcića, predsjednika Kluba vijećnika SDA Općine Prozor-Rama, dosadašnje obilježavanje Dana općine za Bošnjake Prozor-Rame nije bilo prihvatljivo jer su popratne aktivnosti bile u velikoj mjeri vjerski obojene.

faktor 3

– Trudimo se da radimo u pozitivnom ozračju za dobrobit svih građana. SDA je dosad pokretala neke inicijative o promjeni datuma Dana općine, ali nikada nismo željeli da Hrvati kao većina osjećaju da je to povreda njihovih prava. Apsolutno pozitivno ocjenjujemo ovu ideju i smatramo ovo velikim iskorakom – kazao je Grcić za Faktor.

Vijećnici iz reda hrvatskog naroda složni su u namjeri da ne žele nametati vjerski praznik kao Dan općine. Kako kažu, kao većina osjećaju veću odgovornost prema Bošnjacima s kojima dijele zavičaj.

– Franjevci su nas davno upozoravali da promijenimo datum obilježavanja Dana općine kako bi svi sudjelovali u obilježavanju. Ne želimo zloupotrebljavati vjeru niti na bilo koji način stvarati nesporazume među ljudima. Vrijeme polako sazrijeva i nadam se da će idući saziv Općinskog vijeća to riješiti – istaknuo je Pero Kovačevević, dopredsjednik Općinskog vijeća Prozor-Rame.

Mještani ravnodušni

Ravnodušni i neopterećeni međunacionalnim napetostima, Prozorčani i Ramljani svaki dan žive s nadom da svima bude bolje i željom da što manje mladih napušta njihov zavičaj.

– Inicijativa o promjeni datuma Dana Općine samo može ojačati međuljudske odnose Bošnjaka i Hrvata. Svuda je bilo nekih struja poslije rata, ali ovdje su se zaista desile neke promjene i svakim danom je sve bolje – kazao nam je Amer Zajmović, starosjedilac Prozora.

faktor 4

Na prostoru gdje su ekonomski problemi prisutni jednako kao i u drugim dijelovima BiH, osviještenost i spremnost mještana na borbu za zajedničku dobrobit zaslužuje svaku pohvalu.

Na pitanje zašto ideja koja postoji toliko dugo nije uspjela zaživjeti, iz Općine tvrde da nikada nije bilo političke volje, ali da su sadašnji lideri obje nacije spremni poduprijeti promjene u narednom periodu.

– Stalno smo u nekim izbornim aktivnostima, tako da su često prisutne turbulencije, ali smatram da je trenutna politička garnitura u rukovodstvu naše Općine smogla snage da se uhvati u koštac i otvori priču i o pitanju promjene datuma Dana općine. Dosta toga se može uraditi na razvoju i promociji ljepota i vrijednosti Prozora i Rame. Vrlo malo znamo o historiji. Ovaj kraj se spominjao unazad 650 godina i sa tim se malo koja općina može pohvaliti – naglasio je Grcić.

I dok se čeka na izbore i novi saziv Vijeća, Prozor i Ramu obilaze bh. dijaspora i turisti, gradi se tržnica, nova zgrada Općine, kružni tok, ulaže se u uređenje grada… Sve sluti na bolje dane.

Spomenik kralja Tvrtka

Kako saznajemo, u Prozoru će se uskoro graditi spomenik kralja Tvrtka za koji je maketu napravio hrvatski kipar Kuzman Kovačič, dugogodišnji zaljubljenik i prijatelj Rame. Na ovaj način, ističu vijećnici, Prozor će nositi makar mali epitet Tvrtkova grada. Spomenik će biti izgrađen u ljevaonici Ujević u Zagrebu i trebao bi biti završen krajem godine.

Mladi odlaze

Prema popisu iz 1991. godine u Prozor-Rami bilo je 12.259 Hrvata, 7.225 Bošnjaka i 276 ostalih, a danas je 10.702 Hrvata i 3.525 Bošnjaka.

faktor 5

Popis iz 2013. nije promijenio sliku većine, ali je potvrdio sve veći odlazak stanovništva i smanjenja broja mladih, što je najveći problem Prozorčana i Ramljana.

(Faktor.ba/Foto: Velija Hasanbegović)

296 thoughts on “Ne žele da ih Dan općine razdvaja: Kako se ban Tvrtko vratio u dolinu Rame

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!