Prevareni prozorski glasači prijavljeni za glasanje izvan BiH žele da odgovorni za njihovu zloupotrebu odgovaraju

Redakciju našeg portala u prethodna dva dana kontaktirao je veći broj Prozorčana koji žive u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, a koji su shvatili kako su dio izbornih malverzacija i pokušaja podvale pojedinih političkih subjekata s područja naše Općine, i to metodom famoznih  „dopisnih glasova“.

Naime, određeni broj Prozorčana došao je do informacija da su bez svog znanja prijavljeni za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, i to u nekim od hrvatskih gradova, iako u Hrvatskoj niti žive, niti imaju namjeru boraviti na dan izbora. Istinitost svojih sumnji su provjerili na zvaničnoj stranici CIK-e (www.izbori.ba), te su nam se obratili s upitom na koji način mogu reagovati u ovoj situaciji, kako bi blagovremeno i adekvatno nadležnim institucijama ukazali na činjenicu da se neko opasno poigrao s njihovim identitetom, te kako bi spriječili da neko iskoristi njihovo glasačko pravo.

Ekipa ProKruga konsultovala se po ovom pitanju sa ekspertima iz oblasti prava, koji su nam dostavili dva primjera izjave, koju osobe koje su bez svog znanja i volje prijavljene u neki od gradova u Republici Hrvatskoj trebaju popuniti.

Izjave koje Vam u elektronskoj verziji donosimo u prilogu potrebno je popuniti, ovjeriti kod notara, te kao takve poslati na adresu CIK-e.( e-mail: info@izbori.ba, odnosno Centralna izborna komisija BiH, Danijela Ozme br. 7., 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina). 

U slučaju zainteresovanosti za pokretanje postupka utvrđivanja krivične odgovornosti NN lica obratite se nadležnim tužilaštvima u BiH i Republici Hrvatskoj.

IZJAVA BR.1.

IZJAVA BR.2.

386 thoughts on “Prevareni prozorski glasači prijavljeni za glasanje izvan BiH žele da odgovorni za njihovu zloupotrebu odgovaraju

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!