Postavljen kamen temeljac za izgradnju spomenika šehidima na koti Konjsko

Danas je na lokalitetu kote Konjsko, iznad sela Kute, na istoku naše Općine održana svečanost postavljanja kamena temeljca za izgradnju spomenika šehidima Konjskog. Organizaciju ove današnje svečanosti potpisuje JOB “Unija veterana” Općine Prozor.

Današnju svečanost na Konjskom otvorio je prigodnim obraćanjem, glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder. On je u svom govoru naglasio kako je oživljavanje sjećanja na prošla dešavanja od krucijalne važnosti, a spomen-obilježja koja se grade u spomen na šehide, na vremena koja su iza nas, su upravo najbolji pečat tih dešavanja.

kecNakon njega, prisutnima se obratio i predsjednik JOB-a Prozor, Šefik Čorbadžić, koji je poselamio sve prisutne, zahvalivši im se na današnjem dolasku. U svom obraćanju ukazao je na značaj kote Konjsko u odbrani, kako područja na istoku naše Općine, tako i šire teritorije, ukazavši na činjenicu da je ova kota imala značaj u odbrani cijele Bosne i Hercegovine. Naglasio je i to kako JOB Prozor ima namjeru da u budućnosti spomenicima obilježi sva značajna mjesta na području naše Općine, mjesta na kojima se ginulo, da bi se danas živjelo, jer kako je dodao, šehidi su nas itekako zadužili, a minimum kojim im se možemo odužiti jeste upravo ovakav vid oživljavanja sjećanja na njih.

dvicaU nastavku je održan i kraći čas historije, nakon čega su kamen temeljac svečano postavili predstavnici JOB-a Prozor. Nakon završetka ove svečane ceremonije, uslijedio je i ručak u Šćipama.

Više fotografija pogledajte u našim galerijama, a na našem facebook profilu možete pogledati i video svečane ceremonije polaganja kamen-temeljca:

GALERIJA 1 (Fotografije iz zraka)

GALERIJA 2 (Fotografije sa zemlje)

442 thoughts on “Postavljen kamen temeljac za izgradnju spomenika šehidima na koti Konjsko

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!