Kurs ljetnih tehnika spašavanja na Blidinju- GSS Stanica u Prozoru uzela učešće

U petak, 11.11.2016.godine, počeo je kurs ljetnih tehnika spašavanja, u organizaciji GSSuBiH. Spasioci iz GSS-a Prozor, GSS-a Jablanica, HGSS-a Čitluk, ISS-a Mostar, HGSS-a Posušje, HGSS-a Mostar kroz ovaj kurs će učiti i uvježbavati ljetne tehnike kopnenog spašavanja, a kroz niz predavanja i prezentacija će se upoznati i sa svim ostalim kategorijama spašavanja u GSSuBiH.

Prvi vikend nastavu su provodila 4  instruktora i instruktorska kandidata GSSuBiH, Zdenko Marić, Sabahudin Spahović, Ana Božić, te dr. Martina Orlović,  dok će se u narednim vikendima obuci priključiti još 8 predavača i instruktorskih kandidata. U fokusu obuke prvi vikend bilo je zbrinjavanje unesrećenog i njegov transport do sigurne zone. Program obuke je jako zgusnut i težak, a dodatno ga otežavaju vremenski uslovi, budući da je Blidinje već uveliko ovijeno sniježnim prekrivačem.

elmo10Gorska služba spašavanja Stanica u Prozoru učestvuje na ovom kursu, a predstavnik je načelnik stanice, Elmin Islamović. Po povratku sa prvog vikenda obuke, Elmin je dao izjavu za naš portal:“Prvi dio obuke je bio dosta zahtjevan, barem za nas koji tek ozbiljnije ulazimo u ovu sferu. Naučene su mnoge stvari koje mogu koristiti i u svakodnevnim životnim situacijama, poput pravilnog pristupa unesrećenom, pružanja prve pomoći, te njegovog što sigurnijeg transporta, uz osiguravanje mjesta nesreće ukoliko bi to zahtjevala policijska istraga”.- riječi su Islamovića.

elmo4Kurs ljetnih tehnika spašavanja će se nastaviti i naredna tri vikenda, a po završetku obuke, svi kandidati će pristupiti testu, a oni koji ga uspješno polože će ostvariti zvanje “spasioc-pripravnik”.

Naš portal će ovaj događaj i dalje pratiti, a više fotografija prvog vikenda obuke donosimo Vam u prilogu:

elmo9

 

elmo3

elmo6

elmo8

elmo2

 

 

419 thoughts on “Kurs ljetnih tehnika spašavanja na Blidinju- GSS Stanica u Prozoru uzela učešće

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!