FOTO: U Prozoru obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je prigodnim programom obilježen i u našem gradu. Nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji u Prozoru, u 12:30 sati uslijedio je izlazak na šehidsko mezarje u Mahali, gdje je simbolično obilježen ovaj veoma važan historijski datum za našu domovinu.

Prisutnim sugrađanima na početku programa se obratio glavni imam MIZ-a Prozor, Safet ef. Pozder, koji je podsjetio na važnost ovog datuma. U nastavku se prisutnima, kratkim prigodnim govorom o značaju Dana nezavisnosti obratio i predsjednik Općinskog vijeća Prozor, gospodin Esad Dželilović.

dn2Nakon toga, uslijedio je dio u kojem su učenici Osnovne škole “Alija Isaković” iz Prozora prigodnim recitalima posjetili sve prisutne na historijski značaj 1.3. za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Na kraju, simboličnim učenjem Fatihe odana je počast svim šehidima domovine, posebno šehidima naše općine.

Predstavici JOB-a Prozor zajedno sa tamošnjim mještanima su obišli i šehidska mezarja u Kutama i Šćipama, i tamo simbolično odali počast šehidima.

Više fotografija iz Prozora pogledajte u našoj GALERIJI.

Historijski osvrt na Dan nezavisnosti BiH: (historija.ba)

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iskreno od srca, želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

37 thoughts on “FOTO: U Prozoru obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!