Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen i u Prozoru

Danas je u Prozoru, u organizaciji JU „Centar za osobe s posebnim potrebama“ Općine Prozor-Rama obilježen Svjetski dan osoba sa Down sindromom (WDSD). Naime, ovaj dan se obilježava svake godine na 21.3., međutim budući da djeca sa Down sindormom iz našeg grada pohađaju nastavu u Mostaru, te da su na taj dan imali organizovano obilježavanje u okviru škole, danas (23.3.2017.godine) je ovaj dan obilježen i u našem gradu.

17aU prostorijama Centra, s početkom u 11.00 sati održan je prijem za djecu s Down sindromom koja su korisnici Centra. Djeca su u pratnji svojih roditelja te uz zaposlenike Centra u ugodnoj atmosferi i druženju obilježila svoj dan. Također, direktorica Centra, g-đa Ružica Bošnjak-Šudić je u ime Centra uručila prikladne poklone djeci povodom današnjeg obilježavanja.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je prouzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, na 21. paru hromosoma, gdje se umjesto 2 nalaze 3 hromosoma. Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa sa sindromom Down. Ovaj sindrom može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške oboljelim osobama.

15

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

 

417 thoughts on “Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježen i u Prozoru

Comments are closed.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error: Content is protected !!